Tanji Fishing Village

Tanji Fishing Village

Een bezoek is een oefening in contrasten. In gewaarwordingen die je grenzen lijken op te zoeken, een nauwelijks te relativeren impact hebben op je bevattingsvermogen. Beeld alleen schiet eigenlijk te kort.

Tanji Fishing Village, een beleving voor al je zintuigen

Het is Tanji in Gambia, de avond nadert en de zon begint te dalen. Je ogen zien de zee, de beschilderde vissersboten op het strand of verderop in zee. En de boten die met vereende krachten door de golven naar de wal worden gesleept. De kleuren in de kleding van de vrouwen contrasteert met het bijna zwart wit beeld gevormd door de zee, de erboven vliegende vogels en de late middagzon. De spitse vormen van de vissen contrasteren met de weelderige achterwerken van de vrouwen. Sprieterige jongetjes, gespierde mannen, massieve matrones. Het felle witte zonlicht wordt afgewisseld met de rode vuurgloed in de bijna duistere rokerijen waar de opeengepakte vissenlijven zwart glanzen. De weidsheid van de zee vlak bij de dicht opeengepakte mensenmassa.

Je oren horen het rustgevende geluid van de branding vermengd met het alarmerende gekrijs van de meeuwen. De lage frequentie van de aanrollend golven en het aanhoudende geroep en geroezemoes van de mensenmassa op het strand. En de bijna onhoorbare bries als geluidsdecor achter dat alles.

Je neus vult zich met als basis de zoutige zeebries. En geuren van vis, van licht, vers en eetlustopwekkend tot geconcentreerd, licht rottend en doorrollend in de neusgaten, ze bijna verstoppend. De rooklucht van gebrand hout, vermengd met het zowaar donker ruikende aroma van de vissen die in rijen boven het vuur liggen.

De intense rookgeur kun je zowaar proeven

Sommige geuren, zoals bijvoorbeeld de rooksmaak zijn zo intens dat je ze bijna kunt proeven. Je tong voelt zout en droog.

Je voelt de branding over je voeten spoelen, de wind door de haren en in de rokerijen de gloed van het vuur op je gezicht. Ik ben me bewust van mijn vinger op de sluiterknop. Het moment zoekend, klaar, maar ook beducht voor situaties waarbij mensen niet op de foto willen. Want zoals we al eerder opmerkten, fotografie van mensen is niet vanzelfsprekend.

Onaangedaan

Voor meer informatie over Gambia: www.ontdektgambia.nl
Je kunt reizen naar Gambia met onder meer TUI en Corendon