Achtergrond informatie Gambia

Het binnenland

Georgetown
Georgetown was vroeger een Britse handelspost en is een plaats die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van de slavenhandel. Slavenhandelaren vertrokken vanaf hier verder het binnenland in. Maar in deze tijd is Georgetown niet meer zo’n grote stad als vroeger, ze ligt er redelijk bevallen bij. De historische gebouwen verkeren in een betere staat dan in andere steden, maar zijn slecht onderhouden. De Armitage High School ligt hier, de eerste middelbare school van het land. Deze school staat bekend om het goede onderwijs en trekt nog steeds leerlingen uit de wijde omgeving, tot zelfs uit Senegal.

De noordoever: nog meer sporen van slavenhandel
Het deel van Gambia ten noorden van de rivier heet toepasselijk de North Bank. Het is veel minder toeristisch dan de zuidoever, doordat er een groot gebrek aan infrastructuur is. Ook is er minder openbaar vervoer maar toch zijn er nog enkele plaatsen zeker een bezoekje waard:

Juffure
Deze plaats heeft in de jaren ’70 wereldwijd bekendheid gekregen door het boek Roots van de zwarte Amerikaan Alex Haley. Er is ook een tv-serie over gemaakt, die ook bij ons populair was. De schrijver gaat daarbij op zoek naar zijn afkomst en vertelt over de gruwelijkheden die de slaven moesten ondergaan. De schrijver gaat zelf op zoek naar zijn afkomst. Zijn overgrootvader blijkt Kunta Kinte te zijn, die door slavenjagers werd gevangen, naar Juffureh gebracht zijn en daarna naar Amerika overgebracht. In Juffureh heeft zich een bescheiden toeristenindustrie ontwikkeld, en vooral in de jaren ’80 trok het heel veel bezoekers.

James Island en Albreda
James Island was Engels grondbezit en ze bouwden hier een fort. Resten van dit oude fort zijn nog te bezichtigen en hier kan men de kleine ruimten goed zien waar de vele slaven verbleven nadat ze gevangen waren genomen en voordat ze de grote wereldreis over zee moesten doorstaan. Het kleine eiland ligt in het midden van de Gambia rivier, tegenover Albreda. Maar Albreda was een Franse handelspost. James Island en Albreda wedijverden met elkaar, dit is nu nog te zien aan de kanonnen die er nog steeds staan, naar elkaar gericht. Later kwam Albreda onder Engels bestuur en werd het de plek voor slaven om hun vrijheid weer terug te eisen, door de vlaggenmast op het dorpsplein te bereiken.

Gambiaanse Stonehenge
Vanaf Kaur begint het gebied waar inmiddels op meer dan veertig plaatsen mysterieuze stenen cirkels zijn gevonden (en nog worden gevonden). De cirkels bestaan uit ongeveer 10 tot 25 bruine megalieten en hebben verschillende diameters. Het is niet duidelijk wanneer men ze ooit geplaatst heeft. Men schat dat er rond de 8ste eeuw was. Ook heeft men er het raden naar waarom deze steencirkels gebouwd zijn. Er zijn enkele menselijke botten en sieraden bij gevonden, daarom denkt men dat het een soort kerkhof is geweest. Maar het kan ook zijn dat ze een ceremonieel doel hadden, want ze lijken op andere stenenkringen zoals Stonehenge. In ieder geval is er nog veel opgravingwerk nodig want het is bijvoorbeeld ook niet duidelijk waar de stenen vandaan komen.
De lokale bevolking gelooft dat er een vloek rust op het verstoren van heilige plaatsen zoals de stenencirkel in Wassau. Alle leden van een Britse expeditie uit 1905 stierven bijvoorbeeld om onverklaarbare redenen nadat ze een steen hadden meegenomen.

Praktische info

Openbaar vervoer:
Slechts 430 km. van het 2500 km. lange Gambiaanse wegennet is geasfalteerd. De snelweg tussen Serekunda en Banjul was de enige vierbaansweg van het land. Sinds 2000 werd er een nieuwe weg tussen de luchthaven Yundum en het toeristische centrum Kololi in dienst genomen. Het is niet aan te raden om een auto te huren in Gambia vanwege de slechte kwaliteit van de wegen en de onduidelijke verkeersregels. Daarnaast zijn er nauwelijks verkeersborden en in heel Gambia is er slechts één stoplicht, een hulpdienst is er helemaal niet. Ook zal je bij een verkeersongeval als toerist als schuldige aanzien worden. Daarom kan je best een auto met chauffeur huren. Er bestaan natuurlijk ook georganiseerde excursies. Discovery Tours en Gambia Tours zijn de grootste en bekendste organisaties.
Maar eigenlijk is het beste vervoersmiddel de taxi. Bij de hotels treft u vaak de officiele, groene toeristentaxi’s aan. Meestal is er een bord met daarop de prijzen aangegeven naar andere plaatsen. Toch kan er meestal nog afgeboden worden, zoals voor bijna alle goederen of diensten in Gambia. De gele taxi’s met twee groene strepen rijden rond tot op ca. 100 meter van de hotels.

Enkele normale tarieven van de toeristentaxi:

Bakau-Yundum Airport: D75,- tot D100,-
Bakau-Banjul: D50,-
Bakau-Serrekunda: D30,-

Deze prijzen worden uitgedrukt in Dalasi, de nationale munt van Gambia. (1 Dalasi = 0.0295 Euro)

Dan zijn er nog de zgn. Bushtaxis, herkenbaar aan het gele nummerbord. Deze minibusjes onderhouden een dienst tussen verschillende plaatsen. Bent u bij de eindbestemming van de ene bushtaxi, dan vervolgt een andere de route. U vindt deze bushtaxis in heel Gambia, de prijs is per traject ongeacht de afstand die u aflegt, maar uiteraard niet verder dan de eindbestemming van het minibusje. Neemt u dan weer een volgende, moet u natuurlijk opnieuw betalen, maar het kost helemaal niet veel. Overigens is dit niet de meest comfortabele manier van reizen, het kan zijn dat u de hele tijd iemand met een mand kippen naast u heeft zitten! U betaalt ongeveer halverwege de rit, de chauffeur meldt zich dan met “pass”.

Gambia heeft geen spoorwegennet maar er zijn wel busdiensten tussen de grootste steden. Elke morgen vertrekt er een bus van Banjul naar Basse Santa Su in het oosten van Gambia. Indien de bus niet stilvalt, duurt de trip 5 tot 6 uur. Een enkele reis kost je D 90,-. Dienstregelingen zijn er voor het grootste deel nauwelijks. De busverbindingen worden onderhouden door de GPTC (Gambia Public Transport Corporation) en door de particuliere maatschappij ‘Amdalaye Transport’.

Sinds de jaren ’80 heeft Gambia geen bootlijndiensten meer. Wel kan op bepaalde plaatsen de rivier worden overgestoken. De belangrijkste ferryverbindingen zijn Banjul-Barra (kost D5,-), Soma-Farafenni en bij Georgetown.

Een tochtje met de veerboot is op zich al een hele belevenis. Er gebeurt onderweg heel veel (je kunt je schoenen laten repareren, of allerlei zaken kopen van even zovele verkopers), maar voordat de boot vertrekt is het ook een prachtig gezicht wie en wat er allemaal meegaat. Je ziet auto’s, mensen, schapen, geiten, zakken rijst, kasten, groenten en een koe. Kortom er is veel te beleven tijdens de overtocht

Verder begint het fiets- en bromfietsverhuur in trek te komen. Maar je moet er wel aan denken dat de meeste Gambiaanse automobilisten niet weten welke verkeersregels zij moeten hanteren t.o.v. fietsers en bromfietsers en dat dit dus niet zonder risico is.

Hotels in Gambia:

· Hotel BINGO
· Bakau Hotel African Village
· Bakau Hotel en Appartementen Cape Point
· Bakau Hotel Mariatou Beach
· Bakau Hotel Ocean Bay
· Bakau Hotel Sun Beach
· Banjul Hotel Atlantic
· Banjul Hotel Corinthia Atlantica
· Banjul hotel Palm Grove
· Bijilo Aparthotel Bijilo
· Bijilo Baobab Holiday Resort
· Fajara Appartementen Fajara Golf
· Fajara appartementen Fajara Paradise
· Fajara Hotel Fajara
· Fajara Hotel Mannjai Lodge
· Fajara Hotel Safari Garden
· Kanilai Hotel Sindola Safari Lodge
· Kololi appartementen Dandimayo
· Kololi Hotel Banna Beach
· Kololi Hotel Coconut Residence
· Kololi Hotel en Appartementen Paradise Suites
· Kololi hotel Holiday Beach Club
· Kololi Hotel Kairaba
· Kololi Hotel Mansea
· Kololi Hotel Sarges
· Kololi Hotel Seaview Garden
· Kololi Hotel Senegambia Beach
· Kotu Aparthotel Bungalow Beach
· Kotu Hotel Badala Park
· Kotu Hotel Bakotu
· Kotu Hotel Kombo Beach
· Kotu Hotel Palm Beach
· Kotu Hotel Palma Rima
· Kotu Hotel Sunset Beach
· Tanji Paradise Inn Lodge

Bronvermelding

Internet
http://gambia.startkabel.nl
http://www.gambia.com
http://www.vakantielanden.net/gambia.htm
http://home.tiscali.be/leen.vanhees15/
http://www.reistips.nl/africa.gambia.htm
http://www.gambia.afrikalinks.nl/
http://schop0.tripod.com/gambia2005/
http://www.olympia.nl
http://www.teije.nl/2005/gambia/gam_foto_ne.htm
http://www.gambia.yucom.be
http://www.euroreizen.be/landen/gambia
http://www.teije.nl/gambia/gam_main_ne.htm
http://www.lonelyplanet.com/worldguide/destinations/africa/gambia/
http://www.visitthegambia.gm/
http://www.gambia.gm/
http://www.afrikatour.nl/landengegevens/gambia/gambiagegevens.htm
http://www.geocities.com/gambia2000/abuko.html
http://www.hotelpagina.nl/hotels/Gambia

Boeken
– Derksen G., Gambia/Senegal, 2001
– Insight Guides, Gambia en Senegal
– Merian live! Senegal en Gambia
– Hesseling, G en H, Senegal/Gambia: mensen, politiek, economie, cultuur, Amsterdam, 1999
– Lonely Planet travel survival kit, West Africa, 2001
– Elmar reishandboek, Gambia