Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

Gambianen keren terug naar hun land nadat oud-president Yahya Jammeh dan toch afstand van de macht gedaan heeft. © AFP

De voormalige Gambiaanse president Yahya Jammeh roofde de staatskas leeg voor hij de macht overdroeg aan zijn opvolger Adama Barrow. Dat zei een lid van de nieuwe coalitie gisteren.
Na zijn vertrek naar het Centraal-Afrikaanse Equatoriaal-Guinea, waar Jammeh in ballingschap gaat, werd ontdekt dat hij met minstens 500 miljoen Dalasi (een kleine 10,6 miljoen euro) van de Centrale Bank van Gambia aan de haal ging. Volgens Mai Fatty, een lid van de coalitie van de nieuwe president, verdween het geld in de onzekere periode na Jammehs verkiezingsnederlaag van 1 december.

Eisen

De voormalige Gambiaanse president verliet de Gambiaanse hoofdstad Banjul zaterdag, en kwam zondag na een korte tussenstop aan in Equatoriaal-Guinea. Met zijn vertrek komt een einde aan zijn regeerperiode van 22 jaar, waarin hij het kleine land met de ijzeren vuist leidde. Hij koppelde een aantal voorwaarden aan zijn vertrek, zoals amnestie tegen strafrechtelijke vervolging en zelfs de mogelijkheid om deel te nemen aan een volgende stembusgang. Of zijn eisen werden ingewilligd is nog niet duidelijk.

Stuitend

Op de avond van zijn vertrek werden ook luxewagens op een vrachtvliegtuig geladen. Vele Gambianen vinden het stuitend dat de dictator het land mocht verlaten, zo zei Fatty in een verklaring. Hij zei dat ook de coalitie gechoqueerd was dat een vliegtuig met Jammehs buit mocht vertrekken.

ECOWAS

De nieuwe president Barrow verblijft intussen nog steeds in Senegal, totdat zijn veiligheid gegarandeerd kan worden. De regionale troepenmacht van landenorganisatie Ecowas blijft in Gambia om Barrows terugkeer te begeleiden.

Door: redactie
23/01/17 – 02u30 Bron: Belga


‘Tegoeden centrale bank Gambia onaangeroerd door oud-president’

Foto: AFP
Gepubliceerd: 23 januari 2017 22:0423-01-17 22:04Laatste update: 23 januari 2017 22:0523-01-17 22:05

De tegoeden van centrale bank van Gambia zijn “onaangeroerd”. Dat heeft de woordvoerder van president Adama Barrow maandag gezegd.

De nieuwe leider had zondag de vrees uitgesproken dat de staatskluizen waren leeg gehaald door zijn voorganger Yahya Jammeh na diens verkiezingsnederlaag in december.

Een adviseur van Barrow zei eerder dat Jammeh, die 22 jaar aan de macht is geweest in het west-Afrikaanse land, omgerekend ruim 10 miljoen euro heeft meegenomen bij zijn gedwongen vertrek naar Equatoriaal Guinea. Dat zou volgens de gegevens van de wereldbank 1,2 procent van Gambia’s bruto binnenlands product van 2015 zijn.

Hoewel de financiële schade nu beperkt lijkt voor Gambia, hoeft Jammeh in ballingschap niet op een houtje te bijten.

Hij zou zich tijdens zijn presidentschap, volgens mensenrechtenorganisaties gekenmerkt door het gevangen zetten, martelen en vermoorden van politieke tegenstanders, al gigantisch hebben verrijkt. De gevluchte alleenheerser bezit onder meer een wagenpark Rolls-Royces en een landgoed in een welvarende voorstad van Washington, D.C.