Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

Nieuwe president Gambia wil onderzoek naar voorganger

Geplaatst op januari 21, 2017 in NRC Handelsblad

Het gaat om een onderzoekscommissie, benadrukt president Adama Barrow. Van vervolging van oud-president Yahya Jammeh is voorlopig nog geen sprake.

Het gaat om een onderzoekscommissie, benadrukt president Adama Barrow. Van vervolging van oud-president Yahya Jammeh is voorlopig nog geen sprake.

Hellevoeters terug uit Gambia: ‘Ik hoorde tanks voorbij rijden’

Na een paar angstige dagen in Gambia zijn Wim Hordijk en Diana Bouwman uit Hellevoetsluis weer thuis. Toen onrust uitbrak in hun vakantieland wilden ze zo snel mogelijk terug, maar reisorganisatie Corendon gaf niet thuis. De Hellevoeters voelen zich in de steek gelaten.

Het echtpaar gaat vaker op vakantie naar het West-Afrikaanse land. Ze logeren dan in een huis in een dorpje vlakbij de hoofdstad. “Woensdag merkten we dat het onrustig werd in het land”, zegt Diana. “’s Nachts hoorde ik op de nabijgelegen hoofdweg de tanks voorbij rijden”, vertelt Wim. “In Nederland werd een negatief reisadvies gegeven voor Gambia. Toen wilden we zo snel mogelijk naar huis.”

De onrust wordt veroorzaakt doordat de langzittende president Jammeh na het verliezen van de verkiezingen weigert plaats te maken voor zijn opvolger. Het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen stuurt daarop militairen naar Gambia om te zorgen dat de oud-president zich toch neerlegt bij de verkiezingsuitslag.

Corendon

Wim en Diana melden zich bij Corendon, bij wie ze hun vlucht naar Gambia hebben geboekt. De reisorganisatie zegt dat ze hen zo snel mogelijk terug naar Nederland zal brengen. “Ze zouden ons mailen en of sms’en”, zegt Diana. “Maar we hebben helemaal niets meer van ze gehoord.”

Uiteindelijk kan het stel zaterdag mee terug naar Nederland met een vlucht van TUI. “We vinden het schandalig dat Corendon ons zo heeft laten zitten”, besluit Diana. “Ze hadden al veel eerder mensen uit Gambia terug naar Nederland moeten brengen. De situatie had kunnen escaleren. Het is een naar idee dat je daar dan zit en geen kant op kunt.”

Reisorganisatie Corendon is gevraagd om een reactie, maar heeft nog niet gereageerd. De crisis in Gambia is inmiddels alweer achter de rug. Oud-president Jammeh koos uiteindelijk eieren voor zijn geld. Hij verliet zijn land zaterdagavond.


Oud-president Gambia laat lege staatskas achter voor opvolger

Foto: AFP
Gepubliceerd: 22 januari 2017 19:3322-01-17 19:33
Laatste update: 23 januari 2017 07:3823-01-17 07:38

De staatskas van Gambia zou leeg zijn achtergelaten door voormalig president Yahya Jammeh, aldus de nieuw-verkozen president Adama Barrow op de Senegalese radio.
“Volgens de informatie die we nu hebben, hebben we geen geld meer in de staatskas. Dat is wat we nu weten. Op de dag dat ik begin zullen we dit ophelderen”, aldus Barrow. Het zou gaan om een bedrag van ruim 11 miljoen dollar (10,3 miljoen euro), meldt de BBC.De oud-president stapte zaterdag op een vliegtuig naar Guinee. Hij reisde daarna door naar Equatoriaal-Guinea om daar in ballingschap te gaan.

Troepen van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas zijn zondag onder gejuich van de bevolking de hoofdstad Banjul van Gambia binnengetrokken om de komst voor te bereiden van de gekozen president Barrow. Hij kan aantreden als staatshoofd nu Jammeh het land heeft verlaten.

Militair ingrijpen

Jammeh veroorzaakte een crisis in het land doordat hij weigerde af te treden nadat hij in december de verkiezingen van Barrow had verloren. Na de beëdiging van Barrow donderdag in de ambassade van Gambia in buurland Senegal, dreigden de West-Afrikaanse landen met militair ingrijpen in Gambia als Jammeh niet zou vertrekken.

‘Gambiaanse oud-president heeft bij vertrek miljoenen uit staatskas meegenomen’

De Gambiaanse oud-president Yahya Jammeh heeft bij zijn gedwongen vertrek een graai uit de staatskas gedaan. Meer dan 10 miljoen euro is verdwenen. Dat heeft een adviseur van de nieuwe president Adama Barrow gezegd.

Door: Redactie 23 januari 2017, 09:08

Hoe Jammeh dan toch het veld ruimde

Het is geen baan, het is een leven. Wie het in Afrika tot president weet te brengen, zo gold lange tijd, sterft in het harnas, of besluit helemaal zelf wanneer het einde is gekomen. Zo leek ook Yahya Jammeh van Gambia te denken toen hij ooit zei dat hij mogelijk ‘een miljard jaar’ aan de macht zou blijven.

De Centrale Bank van Gambia heeft bevestigd dat een bedrag uit de staatskas is verdwenen. Volgens adviseur Mai Ahmad Fatty evalueren financiële experts op dit moment hoeveel er precies is gestolen en waar het geld is gebleven.
Niet alleen is er geld verdwenen, voorafgaande aan zijn vertrek verscheepte Jammeh ook luxegoederen, waaronder een onbekend aantal voertuigen. Die hebben per vrachtvliegtuig het land verlaten. Fatty zegt dat medewerkers op het vliegveld in Gambia de opdracht hadden gekregen om goederen van Jammeh niet te laten passeren.

Volgens sommige berichten zijn de goederen in Guinea achtergebleven, waar de oud-president zaterdag een tussenstop maakte alvorens hij zijn reis in ballingschap voortzette – vooralsnog naar een onbekende bestemming.
Het vertrek van Jammah markeert het einde van een machtsperiode van 22 jaar. Hij weigerde eerder de verkiezingsuitslag van vorig jaar te accepteren, maar verliet uiteindelijk toch het land na bemiddeling van regionale leiders en na de dreiging van militair ingrijpen.
Zijn vervanger, Adama Barrow, verblijft nog in het buurland Senegal. Het is niet duidelijk wanneer hij terugkeert naar Gambia. West-Afrikaanse troepen zijn in de Gambiaanse hoofdstad Banjul gearriveerd ter voorbereiding op zijn terugkeer.