Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

Ex-president Gambia kondigt vertrek aan

DAKAR – De voormalige president van Gambia, Yahya Jammeh, heeft op de staatstelevisie zijn vertrek aangekondigd. Hij deed dit in de nacht van vrijdag op zaterdag, na langdurige onderhandelingen met West-Afrikaanse bemiddelaars.
Adama Barrow was donderdag al tot president beëdigd in de Gambiase ambassade in buurland Senegal. Mai Ahmad Fatty, speciaal adviseur van Barrow, zei tegen persbureau Reuters dat de oud-president in ballingschap wil gaan. „Ik kan jullie verzekeren dat hij akkoord gaat met zijn vertrek.” Hij kon niet zeggen waar Jammeh in ballingschap zou gaan.

De druk op Jammeh om op te stappen was hoog, zeker nadat soldaten van de regionale troepenmacht van Ecowas (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten) donderdag Gambia waren binnengetrokken. Gambia’s legerleider generaal Ousman Badjie, die Jammeh lang bleef steunen, heeft Barrow inmiddels als opperbevelhebber erkend en zei de regionale troepen welkom te heten: „We verwelkomen hen met bloemen en maken een kop thee voor ze.”

Barrow, die de verkiezingen van 1 december met een kleine meerderheid won, vroeg na zijn beëdiging om regionale en internationale steun. Kort daarna maakten Ecowas-troepen bekend dat zij Gambia waren binnengetrokken, dat vrijwel volledig is omringd door Senegal. Later die dag werd de operatie tijdelijk stopgezet om bemiddeling een kans te geven. Vrijdag vonden onderhandelingen plaats tussen Jammeh en de bemiddelaars, onder wie president van Guinee Alpha Condé en Mohammed Ould Abdelaziz, president van Mauritanië.

„De heerschappij van de angst is voorgoed uit Gambia verbannen”, sprak Barrow vrijdag tegen een menigte in een hotel in Dakar. „Iedereen die door politieke omstandigheden werd gedwongen ons land te verlaten, hebben nu de vrijheid terug te keren.”

Foto: ANP
Gepubliceerd: 21 januari 2017 22:3721-01-17 22:37
Laatste update: 22 januari 2017 04:0122-01-17 04:01

Voormalig president Gambia heeft land verlaten

De voormalige president van Gambia, Yahya Jammeh, heeft dat land verlaten om plaats te maken voor de gekozen president Adama Barrow.

Jammeh stapte op het vliegveld van de hoofdstad Banjul op een vliegtuig en vertrok naar Equatoriaal-Guinea, met een tussenstop in Guinee. Dat maakte Ecowas, het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen, bekend.
Daarmee komt een einde aan een presidentscrisis die was ontstaan doordat Jammeh de uitslag van de presidentsverkiezingen niet accepteerde en weigerde te vertrekken. Ecowas zegt wel enkele van de zevenduizend troepen in Gambia te houden om “de veiligheid in het land te waarborgen”.

De West-Afrikaanse landen hebben Jammeh met militaire dreiging onder druk gezet om te vertrekken. Barrow is donderdag in de ambassade van Gambia in Senegal beëdigd als president.

Kleine meerderheid

Barrow, die de verkiezingen van 1 december met een kleine meerderheid won, vroeg na zijn beëdiging om regionale en internationale steun. Kort daarna maakten Ecowas-troepen bekend dat zij Gambia waren binnengetrokken, dat vrijwel volledig is omringd door Senegal.
Later die dag werd de operatie tijdelijk stopgezet om bemiddeling een kans te geven en vonden nieuwe onderhandelingen plaats tussen Jammeh en de bemiddelaars, onder wie president Condé en Mohammed Ould Abdelaziz, president van Mauritanië.

Jammeh, die in 1994 aan macht kwam na een staatsgreep, kondigde in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn vertrek al aan. Het nieuws dat Jammeh is vertrokken werd zaterdag met vreugde ontvangen in Gambia.

Voormalig president Yahya Jammeh verlaat Gambia

Voormalig president yahya jammeh verlaat gambia
Jammeh stapte op het vliegveld van hoofdstad Banjul op een vliegtuig met onbekende bestemming. © Hollandse Hoogte

Door: NU.nl/ANP