Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

‘Laatste vlucht uit Gambia zat niet vol’

De laatste paar vluchten die de laatste Nederlanders uit Gambia moesten halen zouden helemaal niet vol zitten. Dat zegt Richard Brink uit Groningen, die aan boord was van de laatste vlucht uit het Afrikaanse land. Corendon had eerder gezegd dat alle toestellen helemaal vol zouden zitten.

Ze kijken terug op een vreemde vakantie, de toeristen die halsoverkop werden teruggehaald uit Gambia. Terwijl ze weinig tot niets merkten van onrust werden ze met bussen naar het vliegveld gebracht. Daar belandden ze in een chaos met rijen waarin ze al buiten konden aansluiten. Zo ook Richard Brink, die met de laatste vlucht terugkwam. Een vlucht waar volgens hem nog wel een aantal stoelen vrij was. Dit in tegenstelling tot wat Corendon beweert. Volgens de reisorganisatie kon er niemand meer mee.

Voor Diana Bouwman, die nog in Gambia verblijft, is het nu afwachten tot zaterdag. Pas dan kan zij op het vliegtuig stappen. En zelfs dat is nog niet zeker. Als ze geweten had dat er nog wel plek was op die laatste vlucht, had ze die zeker genomen. Ze voelt zich in de steek gelaten.

Reactie Corendon

Corendon laat in een reactie het volgende weten: ”De reden dat het laatste toestel van Corendon dat afgelopen woensdag met een aantal lege stoelen is vertrokken, is omdat het proces van inchecken heel traag verliep op de chaotische luchthaven van Banjul. Daardoor dreigde een situatie waarbij het vliegtuig niet diezelfde nacht nog zou kunnen doorvliegen naar Nederland, omdat de maximale diensttijd van de bemanning anders zou worden overschreden.
In de luchtvaart wordt die maximale diensttijd zeer serieus genomen om de veiligheid van de passagiers en bemanning niet in gevaar te brengen. Dat had betekend dat het toestel had moeten landen op bijvoorbeeld Gran Canaria om daar de bemanning de wettelijke rust te kunnen geven. Op Gran Canaria hadden dan midden in de nacht bussen en hotelkamers moeten worden geregeld, hetgeen weer tot chaos en eindeloos wachten zou hebben geleid.

Om zo’n horrorscenario te vermijden, moest het toestel dus vertrekken terwijl het nog niet helemaal vol was. Toen was al met collega reisorganisatie TUI afgesproken dat die de resterende passagiers van Corendon zou meenemen op hun vlucht die even later zou vertrekken. En dat is gebeurd. Uiteraard betreuren wij het dat we deze gasten niet hebben kunnen meenemen, maar dat zal morgen alsnog gebeuren als de situatie in Gambia dat toelaat.”

Voormalig president Gambia bevestigt aftreden op staatstelevisie

Foto: AFP
Gepubliceerd: 21 januari 2017 03:1021-01-17 03:10
Laatste update: 21 januari 2017 06:4521-01-17 06:45

De voormalige president Yahya Jammeh van Gambia heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Gambiaanse staatstelevisie gezegd dat hij aftreedt.
“Ik heb vandaag met goed geweten besloten om de mantel van leiderschap over dit geweldige land af te doen”, zei de in het wit geklede Jammeh tijdens zijn toespraak. De oud-leider oogde zichtbaar vermoeid.
Ook zei Jammeh dat hij zijn besluit heeft genomen in het nationale belang en na gebeden te hebben. Hij liet weten trots te zijn dat hij het Gambiaanse volk heeft mogen dienen en hij smeekte de Gambianen om samen te werken als één natie.

Alleenheerser Jammeh was na een staatsgreep in 1994 22 jaar aan de macht. Op 1 december won oppositiekandidaat en voormalig makelaar Adama Barrow de presidentsverkiezingen. Jammeh weigerde echter zijn nederlaag te erkennen. Volgens hem waren de verkiezingen oneerlijk verlopen.

Vrijwillig

Het Senegalese leger en de Gambiaanse president Barrow zeiden vrijdag al dat Jammeh, die eerder weigerde op te stappen, na uren van gesprekken toch zal vertrekken en Gambia die dag nog vrijwillig zou verlaten.
Officieel verliep een ultimatum voor Jammeh om het land te verlaten vrijdag al om 12.00 uur, maar Jammeh had gevraagd om een verlenging.

Donderdag begon het leger van Senegal, gesteund door onder andere Nigeria en de Verenigde Naties, aan een inval in buurland Gambia om druk te zetten op Jammeh om het land te verlaten.

De militaire interventie werd donderdagavond echter ook weer gepauzeerd om Jammeh een laatste kans te geven om zijn positie zelf op te geven en over te dragen aan de inmiddels in Senegal geïnaugureerde president Barrow.

Oplossing

Presidenten van Guinea en Mauritanië voerden daarop vrijdag nogmaals gesprekken met Jammeh om tot een politieke oplossing te komen. Dat lijkt nu met het besluit van Jammeh te zijn gelukt. Het besluit van de ex-president voorkomt een verdere militaire interventie van Senegal in Gambia.