Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

Adama Barrow wordt beëdigd als president van Gambia in de ambassade in Senegal, AFP

De West-Afrikaanse landen die Gambia zijn binnengetrokken, hebben de militaire operatie stilgelegd om overleg een laatste kans te geven. Een delegatie onder leiding van president Alpha Condé van Guinee gaat naar Gambia voor een laatste bemiddelingspoging.
Zo’n 7000 militairen zijn het land binnengetrokken omdat de oude president Yahya Jammeh weigert de macht af te staan na het verliezen van de verkiezingen. De nieuwe president Adama Barrow werd donderdagavond beëdigd in de Gambiaanse ambassade in Senegal.
In de delegatie die naar Gambia afreist, zitten ook de presidenten van Liberia en Mauritanië en een VN-vertegenwoordiger. De Veiligheidsraad sprak gisteren zijn steun uit voor Barrow.

Aanhangers

Na de beëdiging gisteren van Adama Barrow gingen veel mensen in Gambia de straat op, zei correspondent Koert Lindijer in het NOS Radio 1 Journaal. Ze waren ontzettend blij. “Maar toen het nieuws bekend werd dat de Senegalezen waren binnengevallen heeft de partij van Barrow de aanhangers opgeroepen om weer naar huis te gaan.” Daarna werd het rustig.
Volgens Ecowas, een samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen, is het uitgesloten dat Jammeh in Gambia blijft. Hij krijgt tot het middaguur om vrijwillig op te stappen. Als hij vertrekt kan Jammeh mogelijk amnestie krijgen en een land kiezen waar hij heen wil, zeggen de West-Afrikaanse landen.

Grillige man

Het is erg onzeker of die laatste bemiddelingspoging iets zal uithalen. “Al die eerdere pogingen om hem te overreden het land te verlaten zijn mislukt”, zegt Lindijer. “Dus je vraagt je af of deze grillige man op het allerlaatste moment toch die reddingsboei grijpt, het land verlaat en een bloedbad voorkomt.”

Militaire actie in Gambia tijdelijk stilgelegd door West-Afrikaanse landen

Foto: Hollandse Hoogte
Gepubliceerd: 19 januari 2017

West-Afrikaanse landen hebben de militaire interventie in Gambia tijdelijk stilgelegd om een laatste kans te geven aan een politieke oplossing.
De actie zal vrijdag weer opgestart worden indien president Yahya Jammeh nog altijd niet de macht overdraagt aan de in december verkozen Adama Barrow.
Volgens de landen is het onmogelijk dat Jammeh aanblijft als president van Gambia. Maar indien bemiddeling werkt dan mag Yammeh zelf een land kiezen waar hij naar verbannen wordt, aldus de autoriteiten.
Buurland Senegal begon donderdagavond met de inval in Gambia. “We zijn in Gambia”, maakte het Senegalese leger bekend. Bij de inval die operatie “restore democracy” heet, werden middelen op het land, in de zee en in de lucht ingezet.
Donderdag werd de nieuwe president van Gambia Adama Barrow al op de Gambiaanse ambassade in Senegal ingezworen tot president. Kort daarop begon de militaire interventie in Gambia zelf.
Barrow won de verkiezingen in december van de destijds zittende president Jammeh. Barrow vertrok na de verkiezingswinst echter naar Senegal omdat Jammeh de macht niet wilde overdragen. “Dit is een dag die geen enkele Gambiaan tijdens zijn leven zal vergeten”, zei Barrow tijdens een toespraak die volgde op de militaire interventie.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse zaken had al een negatief reisadvies afgegeven voor de hoofdstad van Gambia. Voor Banjul geldt een zogenaamde code rood. Het reisadvies werd eerder deze week al aangepast naar oranje. Dat geldt voor het hele land, los van de hoofdstad.
Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders die in Banjul zijn met klem aan om binnen te blijven en alleen naar andere bestemmingen af te reizen als dat nodig is. Het vliegveld is nog steeds open en er vertrekken nog commerciële vluchten uit het land. Wel bestaat de kans dat de luchthaven plots wordt gesloten, aldus het ministerie.

Ex-president Gambia lijkt vertrek te overwegen

Ex-president Yahya Jammeh van Gambia lijkt een zelfstandig vertrek te overwegen. Hij heeft gevraagd het ultimatum, dat vandaag om 12 uur is verlopen, te verlengen. De presidenten van de West-Afrikaanse landen Mauritanië en Guinea doen op dit moment een laatste poging om hem te overtuigen tot een vreedzame machtsoverdracht.

Redactie 20-01-17, 13:56 Laatste update: 14:58

President Barrow tijdens zijn inauguratie gister in Senegal. © AFP

Hoe lang Jawweh denkt nodig te hebben het veld te ruimen is niet bekend, maar hij lijkt met het verzoek serieus aan zijn aftocht te werken. Het leger van Senegal, gesteund door onder andere Nigeria en de Verenigde Naties, is gister begonnen met een militaire inval van Gambia. Kort daarna legden ze de operatie tijdelijk stil en gaven Jammeh een laatste kans om vandaag nog op te stappen en de macht over te dragen aan gekozen president Adama Barrow. Barrow is inmiddels in Senegal geïnaugureerd als president van Gambia.
Het is voor Jammeh onmogelijk om in Gambia aan te blijven als president. Wel biedt Ecowas (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten) hem de mogelijkheid zelf een land te kiezen waar hij naar verbannen zal worden. De gesprekken die Jammeh nu voert met Mauritanië en Guinea lijken een laatste poging om tot een politieke oplossing te komen. Troepen staan paraat om de militaire interventie te hervatten en hem uit zijn positie te dwingen wanneer de gesprekken mislukken.
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken pleitte via Twitter voor een vreedzame machtsoverdracht. In een Engelstalig bericht feliciteerde hij tevens president Adama Barrow. Jammeh die sinds 1994 in het kleine Gambia aan de macht is, verloor de presidentsverkiezingen begin december. Hij leek dat snel te erkennen, maar veranderde vervolgens van gedachten. Nu weigert hij hardnekkig het presidentieel paleis, het State House, te verlaten.


Ex-president Gambia akkoord met vrijwillig aftreden en vertrek uit land

Foto: AFP
Gepubliceerd: 20 januari 2017 19:4520-01-17 19:45
Laatste update: 20 januari 2017 21:0320-01-17 21:03

Het Senegalese leger en de Gambiaanse president Adama Barrow hebben gezegd dat de voormalige president Yahya Jammeh, die eerder weigerde op te stappen na uren van gesprekken toch zal vertrekken en Gambia vrijdag nog vrijwillig zal verlaten.

Officieel verliep een ultimatum voor Jammeh om het land te verlaten vrijdag al om 12.00 uur, maar Jammeh had gevraagd om een verlenging.
Donderdag begon het leger van Senegal, gesteund door onder andere Nigeria en de Verenigde Naties, aan een inval in buurland Gambia om druk te zetten op Jammeh om het land te verlaten.

De militaire interventie werd donderdagavond echter ook weer gepauzeerd om Jammeh een laatste kans te geven om zijn positie zelf op te geven en over te dragen aan de inmiddels in Senegal geïnaugureerde president Barrow.
Presidenten van Guinea en Mauritanië voerden daarop vrijdag nogmaals gesprekken met Jammeh om tot een politieke oplossing te komen. Dat lijkt nu met het besluit van Jammeh te zijn gelukt. Het besluit van de ex-president voorkomt een verdere militaire interventie van Senegal in Gambia.