Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

Koppel uit ‘Ik vertrek’ maakt zich geen zorgen om noodtoestand Gambia

Foto: AVROTROS
Gepubliceerd: 18 januari 2017 07:3818-01-17 07:38

Laatste update: 18 januari 2017 07:5218-01-17 07:52

De door het AVROTROS-programma Ik Vertrek bekend geworden horecaondernemers Theo Steenkamer en Jolanda Feenstra zijn niet ongerust nadat in hun nieuwe thuisland Gambia de noodtoestand is uitgeroepen.
“Alles is rustig en we maken ons ook geen zorgen”, zegt de 55-jarige Steenkamer in gesprek met De Stentor.
In Gambia dreigen ongeregeldheden omdat president Yahya Jammeh weigert plaats te maken voor zijn gekozen opvolger.
Steenkamer en Feenstra (50) waren afgelopen vrijdag te zien in het bewuste programma. Anderhalf miljoen kijkers zagen hoe het stel een pannenkoekenrestaurant in het Afrikaanse land van de grond probeert te krijgen.

Reisadvies

Reisorganisaties halen in de loop van woensdag zo veel mogelijk Nederlanders terug uit Gambia, maar Steenkamer blijft kalm.
“Ik weet dat de reisorganisaties vanwege de aansprakelijkheid gebonden zijn aan het reisadvies van Buitenlandse Zaken maar wij maken ons geen zorgen. Wij staan in nauw contact met mensen in hoge kringen en die zeggen dat het met een sisser zal aflopen omdat negentig procent van de bevolking achter de nieuwe president staat.”


Honderd Nederlandse toeristen vliegen pas zaterdag terug uit Gambia

Honderd Nederlandse toeristen moeten tot zaterdag wachten op hun evacuatie uit het politiek onrustige Gambia. De overige 1.500 vakantiegangers vliegen vanavond nog terug – voor middernacht, wanneer het mandaat van president Yahya Jammeh afloopt en een politieke crisis dreigt.

Door: Jeroen van Raalte 18 januari 2017, 20:23

Blijf op de hoogte

Elke avond om 20.30 het laatste nieuws en alvast zes artikelen uit de krant van morgen in uw mailbox? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
Reisbureaus TUI en Corendon zijn verantwoordelijk voor de evacuatie vanuit Gambia. TUI verwacht dat voor middernacht al haar 815 Nederlandse vakantiegangers zijn opgestegen vanaf de luchthaven in Banjul. Op Schiphol zijn inmiddels twee van de vijf vluchten die de reisorganisatie heeft ingezet geland, met opgeteld 509 passagiers aan boord. Van Corendon zullen vanavond drie vliegtuigen huiswaarts vertrekken.
Voor zo’n honderd passagiers van Corendon komt de terugvlucht pas zaterdag, laat persvoorlichter Daisy Mijnals weten. Het betreft zogeheten seat only-passagiers, klanten die alleen een vliegticket hebben geboekt en geen hotel. ‘Zij zijn lastiger te bereiken omdat we minder gegevens van ze hebben’, licht Mijnals toe. Ook TUI heeft om deze reden nog niet al haar seat only-passagiers kunnen bereiken.
Pech hebben de seat only-passagiers van Corendon die al op de luchthaven van Gambia zijn. ‘Wij hebben op dit moment geen capaciteit meer.’ Tenzij er vanavond plekken vrijkomen op de volle vluchten, moeten zij wachten tot zaterdag. TUI neemt vanavond een deel van de Corendon-klanten mee.

Negatief reisadvies

De drukte in de terminal verhindert de doorstroomWoordvoerder TUI
Reden voor de evacuatie van toeristen is de politieke onrust in Gambia. Om middernacht verloopt het termijn van president Jammeh, die in december de verkiezingen verloor maar nu weigert op te stappen. Regionale strijdkrachten zeggen zich op te maken voor een militaire interventie. In buurland Senegal hebben troepen zich verplaatst naar de grens met Gambia.

Dinsdag vaardigde het ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies uit voor Gambia. Evacuatie is niet verplicht. ‘Een enkeling blijft’, aldus Mijnals van Corendon.

Reisorganisaties uit diverse landen evacueren op dit moment hun klanten vanuit Banjul. ‘Het is nu enorm druk op die kleine luchthaven’, zegt een woordvoerder van TUI. ‘Dat verhindert de doorstroom.’ TUI was een deel van de drukte voor. ‘Gisternacht hebben we twee toestellen van een Spaanse maatschappij ingehuurd. Die stonden vanochtend klaar in Banjul, toen het nog relatief rustig was op de luchthaven.’

Gravenaar (68) in Gambia: Spanning stijgt met de minuut

GRAVE – De situatie in Gambia is grimmig. De noodtoestand is afgekondigd wegens een machtsstrijd die mogelijk tot onrust leidt. „Straten zijn leeg, restaurants gaan dicht en lokale gezinnen vertrekken naar buurland Senegal”, beschrijft toerist Ruud Ansems uit Grave. Samen met bijna 1.800 andere Nederlanders vliegt hij vandaag terug.

Redactie 18-01-17, 15:44 Laatste update: 15:48

Reisorganisaties Tui en Corendon proberen vandaag in acht toestellen zoveel mogelijk Nederlanders terug te brengen. De eerste 500 passagiers zijn nu onderweg naar Schiphol. Alle overige vluchten naar Gambia zijn geannuleerd zolang code oranje van kracht is. Dat reisadvies wil zeggen dat je beter niet naar Gambia kunt reizen als dat niet noodzakelijk is. Wie er toch een vakantie gepland had, krijgt de kans die te annuleren of om te boeken.

Spanning stijgt

Volgens Ruud Ansems (68) uit Grave, die momenteel met zijn vrouw Ria (67) in de Gambiaanse plaats Kololi zit, stijgt de spanning met de minuut. „Vooral de lokale bevolking is bang. Hele gezinnen zijn vertrokken naar het buurland Senegal’”, zegt hij. „De straten zijn leeg, hotels en restaurants sluiten en toeristen wachten – net als wij – tot ze met de noodvluchten terug naar huis kunnen.”

Politieke ontwikkelingen

Hij houdt de politieke ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. „De geruchten gaan dat er al Nigeriaanse oorlogsschepen voor de kust liggen. Ook zou het leger van Senegal klaarstaan om in te grijpen, als de huidige president niet uit zichzelf weggaat en de situatie uit de hand loopt. Het lijkt erop dat West-Afrika het gehad heeft met het dictatorschap van Jemmeh.”

Terug naar huis

Ansems en zijn vrouw blijven op advies binnen in het hotel. „We zitten hier pal naast de doorgaande weg die vanaf het zuiden richting de hoofdstad Banjul loopt. Dus als er een militaire interventie komt, dan komen ze hier waarschijnlijk langs”, zegt hij. „Gelukkig is het vliegveld nog open. Als het goed is vliegen we om vier uur lokale tijd veilig terug naar huis.”