Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

Senegal valt Gambia binnen als president Jammeh niet aftreedt

Foto: ANP Gepubliceerd: 18 januari 2017 16:2118-01-17 16:21Laatste update: 18 januari 2017 19:5318-01-17 19:53

Senegal zegt woensdag om middernacht Gambia binnen te vallen als president Yahya Jammeh niet aftreedt.
“We zijn klaar en wachten tot middernacht. Als er geen politieke oplossing is vallen we binnen”, aldus een kolonel van het Senegalese leger.
Nigeria zegt hun luchtmacht te hebben klaargemaakt, mocht het nodig zijn om aftreden af te dwingen. Jammeh weigert zijn verlies van de verkiezingen op 1 december te erkennen, omdat hij zegt dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen.
Jammeh heeft een paar dagen voor de machtsoverdracht de noodtoestand afgekondigd. Hij probeert de verkiezingsuitslag ongeldig te laten verklaren.
Oppositiekandidaat en voormalig makelaar Adama Barrow heeft de verkiezingen gewonnen. Hij wil de economie op de rails krijgen en heeft beloofd een eind te maken aan schendingen van de mensenrechten in het land.

Gevlucht

Zeker 26.000 mensen zijn Gambia ontvlucht en naar Senegal vertrokken omdat ze onrust vrezen, aldus de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. De organisatie baseert zich op cijfers van de Senegalese autoriteiten
”Tot de nacht van 16 januari waren daar 26.000 mensen. De toestroom is sindsdien scherp gestegen”, aldus Helene Caux van UNHCR. Volgens haar gaat het in 80 procent van de gevallen om vrouwen met kinderen.
Door de onrust in Gambia worden honderden Nederlandse toeristen uit het vakantieland teruggevlogen. Ook andere Europese landen halen toeristen terug uit het land.