Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

‘Bajesklant’ wordt minister in Gambia

19/02/2017 14:05

Omar Jallow Foto: www.gambia.smbcgo.com

DAKAR – Omar Jallow is beëdigd tot minister van Landbouw van Gambia. Hij gold onder de vorige regering als een uiterst kritische politicus en hij werd door de toenmalige president Jammeh liefst 22 keer in de gevangenis gegooid.

Yahya Jammeh was 22 jaar aan het bewind. Al die jaren werden politieke tegenstanders opgesloten en gemarteld. Jallow liet direct na zijn beëdiging tot minister de littekens zien van de klappen die hij in de gevangenis had gekregen.

Jammeh verloor in december de verkiezingen en weigerde in eerste instantie op te stappen. Hij liet Adama Barrow opsluiten, de man van wie hij de presidentsverkiezingen had verloren. De omringende landen moesten eraan te pas komen om Jammeh te laten opstappen.

Telegraaf.nl


Gambia trekt meer Nederlandse bezoekers

Gambia trekt meer Nederlandse bezoekers

Grote groei Nederlanders naar Gambia

Uit de recent gepubliceerde cijfers van het Gambiaanse Ministerie van Toerisme blijkt dat de populaire West-Afrikaanse bestemming afgelopen jaar 24,7% meer buitenlandse bezoekers heeft verwelkomd. Met een totaal van ruim 256.000 bezoekers werd het bezoekersaantal van voor de Ebola-crisis in de regio (in 2014/15) zelfs overtroffen.

Nederland topmarkt

Ons land is na het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste Europese markt voor ‘the smiling coast of Africa’. Hoewel de groei van Nederlandse aankomsten in 2016 spectaculair was ten opzichte van het jaar ervoor, is een vergelijking met het ‘normale jaar’ 2014 realistischer.

Harry Betist, Representative van de Gambia Tourism Board, zegt: “Hoewel Gambia eind 2014 en eerste helft 2015 niet werd getroffen door Ebola, was de invloed op het toerisme naar de gehele regio enorm. We vergelijken de resultaten van 2016 daarom met het seizoen 2013/14.”

Hij vervolgt: “Mede dankzij intensieve samenwerkingen met onze partner-touroperators kunnen we terugzien op een uitstekend jaar voor Gambia. Met 24.260 Nederlandse bezoekers werd in vergelijking met 2014 een groei van maar liefst 28,4% gerealiseerd.”

Marktgroei langs twee routes

Betist stelt dat de Gambia Tourism Board gericht toewerkt naar groei van het aantal Nederlandse bezoekers. Enerzijds wordt ingezet op het verlengen van het seizoen in samenwerking met de grote marktpartijen, terwijl daarnaast nieuwe of grotere samenwerking wordt gezocht met specialistische aanbieders.

Hij zegt: “TUI vliegt inmiddels het hele jaar door op Banjul, Corendon is haar seizoen steeds meer aan het oprekken en Brussels Airlines biedt het hele jaar door drie wekelijkse vluchten aan vanuit Brussel. Daarnaast ontwikkelen we actief samenwerkingen met gespecialiseerde partners binnen niches als vogelreizen, vissen, soft adventure, outdoor, sustainable tourism en high end.”

Voor 2017 rekent de Gambia Tourism Board op een aanhoudende groei van het aantal Nederlandse bezoekers. De boekingen zijn, na het kortstondige negatieve reisadvies rondom de presidentiële machtsoverdracht in januari, weer terug op hun oude niveau en in het land is het weer volop ‘business as usual’.

Consumenten bezoeken voor meer informatie www.ontdekgambia.nl