Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

Toerisme Gambia komt weer op gang

Nu het negatieve reisadvies voor Gambia ingetrokken is, komt het toerisme naar Gambia weer volop op gang.

De afgelopen week landden de eerste toeristen van TUI en Corendon weer in Banjul voor een heerlijke winterzonvakantie in Gambia.

De voormalige dictator is vertrokken, de nieuwe president is geïnstalleerd en de hotels stromen als vanouds weer vol. Het was een tijdje spannend nadat de voormalige president na verloren verkiezingen niet op wilde stappen. Er was zelfs kans op een gewapend conflict met buurlanden zoals Senegal, waardoor het voor toeristen even niet verstandig was om in Gambia te blijven.

De naar schatting 1600 Nederlandse toeristen die in het land verbleven werden dan ook snel weggehaald door de touroperators.
Nu de onrust voorbij is kan het land weer vooruit kijken en zijn toeristen weer van harte welkom.


Werkendammers bleven in Gambia tijdens noodtoestand

Hedwig Baakman (links) in actie voor haar stichting Samen helpen we Gambia.

Fotograaf: Stichting Samen helpen we Gambia

WERKENDAM

Waar de meeste toeristen Gambia verlieten tijdens de noodtoestand die werd afgeroepen rondom de verkiezingen, besloten Werkendammers Hedwig en André Baakman te blijven.

Reisorganisaties TUI en Corendon besloten in januari onmiddellijk een luchtbrug op te zetten om de ongeveer 1.800 Nederlandse vakantiegangers terug te halen. Hedwig en André peinsden er niet over om op het vliegtuig te stappen.

In het uitgestorven strandresort voerden ze de afgelopen weken de zwerfhonden en katten. Die kregen geen kliekjes meer toen alle toeristen waren vertrokken.

Overwinteren

Aan hun camelkleurige huid valt af te lezen dat de pensionado’s uit Werkendam hier overwinteren. Toen de exodus op gang kwam, vroeg hun familie waarom zij in godsnaam bleven. Hedwig: ,,Alsof we op het strand lagen tussen de bommen en granaten! Wij hebben ons hier geen moment onveilig gevoeld. We zagen geen enkele reden om terug te vliegen naar het koude, natte Nederland.”
Ook omdat ze hier zijn met een reden: thuis hebben ze spullen ingezameld voor de lokale bevolking. Zo gaat dat met Nederlanders in Gambia, legt André uit. ,,Op vakantie raak je bevriend met een local. Het jaar erop keer je terug met een koffer pennen en speelgoed. Inmiddels is dat een zeecontainer.”

Saai

Een beetje saai was het wel, door de noodtoestand. André gaat elke ochtend vissen, maar omdat de winkels dicht waren, kon hij geen garnalen kopen als aas. Hedwig heeft een bevriende restauranteigenaar uit de brand geholpen, vertelt ze. ,,De meisjes uit de bediening konden of mochten van hun familie niet meer komen, terwijl de achtergebleven buitenlanders toch ergens moesten eten. Kwam mijn horeca-ervaring van vroeger nog eens van pas.”

Spanningen

Inmiddels is de rust in Gambia teruggekeerd. De nieuwe president van Gambia Adama Barrow, die in december de verkiezingen won, is vorige week gearriveerd in zijn land.
Het negatieve reisadvies voor Gambia is ingetrokken. Wel waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat er nog steeds risico is op onrust en spanningen. Het waarschuwt Nederlanders die het land bezoeken daarom grote bijeenkomsten te mijden en alert te blijven.


Gambia viert wisseling president

Na maanden van onzekerheid hebben tienduizenden inwoners van Gambia zaterdag de inhuldiging van de nieuwe president Adama Barrow gevierd. Naar schatting kwamen 25.000 mensen bijeen in een stadion in de hoofdstad Banjul. Ook de presidenten van de nabijgelegen landen Ghana, Liberia, Senegal, Sierra Leone, Ivoorkust en Mauritanië waren aanwezig.

Vanwege de gespannen politieke situatie in zijn geboorteland was Barrow al medio januari beëdigd in de Gambiaanse ambassade in Senegal. De terugkeer van de voormalige oppositieleider in het kleine West-Afrikaanse land eind vorige maand, werd voorafgegaan door een machtsspel van zijn voorganger Yahya Jammeh.

Diplomatieke druk

Jammeh verloor 1 december de verkiezingen, maar weigerde op te stappen. Uiteindelijk bleek hij onder zware diplomatieke druk bereid in ballingschap te gaan. Duizenden West-Afrikaanse militairen stonden klaar om hem af te zetten.

Op Barrow rusten nu hoge verwachtingen. De nieuwe president beloofde al meer vrijheden. Hij wil ook veel beslissingen van zijn voorganger terugdraaien.