Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

Vakantievluchten naar Gambia hervat

Reizigers werden door reisorganisaties teruggehaald naar Nederland. Vanaf vandaag worden de eerste reizen hervat. © ANP

Nederlandse reisorganisaties vliegen vanaf vandaag weer naar Gambia. Met een gratis pannekoek bij ‘Ik Vertrek’- stel Theo en Jolanda probeert Corendon reizigers te verleiden nu een vakantie te boeken naar ‘the smiling coast of Africa’.

Annemieke van Dongen 01-02-17, 13:40 Laatste update: 13:46

De eigenaren van TeJo’s Pannekoekenbar laten op hun facebookpagina weten blij te zijn met de ‘sympathieke actie’ van de touroperator.
Corendon vliegt vanaf zaterdag weer drie keer per week naar Gambia, TUI hervat vandaag zijn vluchten naar Banjul.

Op dat vliegveld brak twee weken geleden chaos uit nadat in het land de noodtoestand was uitgeroepen. Omdat de zittende president Yahya Jammeh de macht niet wilde overdragen en militaire interventie dreigde, evacueerden reisorganisaties hun vakantiegangers uit het land. TUI en Corendon haalden zo’n 1.600 Nederlanders terug.

Tot grote teleurstelling van het ‘Ik Vertrek’-stel Theo Steenkamer (55) en zijn vriendin Jolanda Feenstra (50), die enkele dagen eerder te zien waren in het tv-programma Ik Vertrek. Na een moeizame start begon hun pannenkoekenbar in de bij toeristen populaire kustplaats Kololi, mede dankzij de tv-uitzending, net lekker te lopen.

Inmiddels is de rust in Gambia teruggekeerd. De nieuwe president van Gambia Adama Barrow, die in december de verkiezingen won, is vorige week gearriveerd in zijn land. ,,Gelukkig heeft er uiteindelijk geen geweld plaatsgevonden,’’ zegt woordvoerster Petra Kok van TUI. ,,Daarom pakken we onze vluchten weer op.’’

Het negatieve reisadvies voor Gambia is ingetrokken. Wel waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat er nog steeds risico is op onrust en spanningen. Het waarschuwt Nederlanders die het land bezoeken daarom grote bijeenkomsten te mijden en alert te blijven.


Gratis pannenkoek bij Tejo’s bij vertrek naar Gambia

Je krijgt een gratis pannenkoek van Corendon en Theo en Jolanda bij vertrek naar Gambia.

Dikke pech had het “Ik Vertrek-stel” Theo en Jolanda toen er onrust uitbrak in Gambia vlak nadat ze met hun pannenkoekenbar Tejo’s op televisie te zien waren. Prompt keerden alle toeristen huiswaarts. Vliegmaatschappij Corendon wil Tejo’s een nieuwe boost geven en adverteert met een gratis pannenkoek als je deze week een reis boekt naar het West-Afrikaanse land.

Wat leuk, Theo!

Ja, we vinden het ook hartstikke leuk van Corendon dat ze aan ons hebben gedacht. Het is maar gedurende een weekje, maar zo wordt er toch weer aan je gedacht in positieve zin. Zij willen natuurlijk dat de toeristenstroom weer op gang komt. En wij natuurlijk ook. Daarom hebben wij toegestemd.

En zijn de toeristen alweer in aantocht?

Vannacht arriveert voor het eerst in een paar weken weer een vlucht vanuit Nederland. Dat voelt wel heel bijzonder. Het blijft toch een beetje stil zo. Ik denk alleen wel dat het nog een paar weken duurt voordat de toeristenstroom weer op gang is gekomen.

Hoe ben je de afgelopen weken doorgekomen?

Heel goed, eigenlijk. We hebben een grote schoonmaak gehouden, de menukaart geëvalueerd en geschrapt wat niet liep, en met onze staff gepraat over hun aangepaste werktijden in deze rustige periode. Verder hebben we vooral een beetje genoten. Naar het strand en zo. Je moet wat, hè? Het was een niet geplande vakantie die we eigenlijk liever 3 maanden later hadden gehad, na het hoogseizoen.

Vertel eens over de nieuwe menukaart.

We hebben alles met ham van de kaart gehaald, want dat liep niet. Behalve de pannenkoek met ham, kaas en ananas. En we hebben er een Italiaanse pannenkoek aan toegevoegd. Met bolognesesaus, spinazie en kaas. We hebben hem geproefd en hij is overheerlijk. Je moet af en toe iets nieuws doen om het levendig te houden.

Jullie zetten dus gewoon door?

Jazeker. We redden het wel en maken ons niet al te druk. Als je je voor 200 procent inzet, wordt dat altijd wel beloond, denk ik. Er komen alweer reserveringen binnen. We zijn wel klaar met deze ‘vakantie’. We zitten hier prima en gaan lekker ons tokootje verder draaien.