Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

Toeristen vertrekken uit Gambia

Toeristen vertrekken uit gambia
Honderden toeristen zijn woensdag voortijdig vertrokken uit Gambia. © Hollandse Hoogte

Vliegtuigen onderweg naar Gambia om Nederlanders terug te halen

Foto: AFP Gepubliceerd: 18 januari 2017 01:2718-01-17 01:27Laatste update: 18 januari 2017 09:2118-01-17 09:21

De eerste lege vliegtuigen die op weg zijn naar Gambia om daar Nederlanders op te halen, zijn woensdag vertrokken. Reisorganisaties TUI en Corendon hebben de terugvlucht in de middag gepland.
Corendon heeft woensdag drie vluchten gepland naar de hoofdstad Banjul van het West-Afrikaanse land en TUI vijf. De acht vluchten komen dezelfde dag nog terug met de passagiers.
Drie toestellen van Corendon vliegen woensdagochtend naar het vliegveld van hoofdstad Banjul. ’s Middags zal het eerste vliegtuig naar Nederland vertrekken.
In Gambia dreigen ongeregeldheden omdat president Yahya Jammeh weigert plaats te maken voor zijn gekozen opvolger. Hij kondigde dinsdag de noodtoestand af.
Het nationale parlement, de National Assembly, heeft woensdag een resolutie aangenomen waarmee Jammeh nog zeker drie maanden aan de macht mag blijven. In het parlement is de steun voor de weggestemde president groot.

Oplossing

In totaal vervoert Corendon rond de zeshonderd mensen. Voor de ongeveer 250 passagiers die dan nog in Gambia verblijven hoopt de reisorganisatie in de loop van de dag een oplossing te vinden.
TUI vliegt met vijf toestellen naar Gambia, maar kon nog niet precies zeggen hoe laat. De vliegtuigen keren alle vijf dezelfde dag nog terug met 815 Nederlanders en eveneens klanten van TUI België.
Het merendeel van de reizigers verblijft in een hotel, maar er zijn er ook die slechts een ticket geboekt hebben, aldus TUI die contact probeert te krijgen met alle reizigers in Gambia.

Noodtoestand

Jammeh verloor op 1 december de verkiezingen van Adama Barrow. Jammeh probeert die uitslag ongeldig te laten verklaren en heeft de noodtoestand afgekondigd.
De noodtoestand moet volgens de leider voorkomen dat er een machtsvacuüm ontstaat terwijl het hooggerechtshof zich buigt over de verkiezingsuitslag.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt Nederlanders om vakantiereizen te ondernemen naar Gambia. Het reisadvies voor het Afrikaanse land is dinsdagmiddag aangescherpt.
De kleurcode bij het reisadvies op de website is gewijzigd van geel (veiligheidsrisico’s) naar oranje (alleen noodzakelijke reizen).
Buitenlandse Zaken heeft alle Nederlanders die in Gambia wonen en bij het ministerie bekend zijn via een sms op de hoogte gebracht van het aangescherpte advies.

Britten

Ook de Britse reisorganisatie Thomas Cook is begonnen met het terughalen van toeristen uit Gambia. Volgens de BBC gaat het om 985 mensen die daar op vakantie zijn.
De organisatie probeert contact te leggen met 2.500 andere toeristen die alleen een vlucht hadden geboekt. Er worden de komende 48 uur extra vluchten ingezet om iedereen weg te krijgen.