Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

Jordanees in Gambia: ‘Vaak zonder reden gearresteerd’

maandag 30 januari 2017 | 17:57

Door de politieke crisis in Gambia moest Amsterdammer Peter Engels half januari in allerijl zijn hotelgasten naar Nederland en Engeland repatriëren. Zelf bleef hij zijn fort bewaken. Nu dictator Yaha Jammeh plaats heeft gemaakt voor de nieuwe president Adama Barrow is de rust is teruggekeerd en is hij voor even terug in zijn stad.

‘Iedereen die in de weg staat, wordt maar weggemaaid’, beschrijft Peter Engels de oude situatie in Gambia. Onder het regime van Yaha Jammeh was dit aan de orde van de dag. Toch peinsde Engels er niet over het hotel te verlaten, toen onrust dreigde nadat de oud-president weigerde de macht over te dragen.

Machtsverhouding

‘Waar ze erg bang voor waren dat je stammenproblemen zou krijgen. De stam van de voormalig president is altijd erg bevoorrecht geweest. Die hebben zich altijd uitgesproken voor die vorige president. En dat is dus nu weer ander. Dus je krijgt een hele gekke machtsverhouding, maar dat is gelukkig niet gebeurd’, zegt Engels.

Intimidatie

Voorheen was hij verfhandelaar in de Jordaan. Hij werd in de afgelopen jaren meerdere malen zonder reden gearresteerd. ‘En dat ze, om ons te intimideren, lieten zien hoe ze donkere mensen martelden. Dat was wel heel erg heftig ja. Daar ben ik erg van geschrokken.’

Vreedzame toekomst

Toch kwam hij er steeds weer zonder kleerscheuren van af. Engels verwacht dat Gambia nu een vreedzame en stabiele toekomst tegemoet gaat. En van sommige dingen kan Amsterdam zelfs wat leren. ‘Moslims en christenen leven fantastisch samen. De moslims vieren kerstmis en de christenen vieren tabaski, dat gaat allemaal samen. Voor mij vervelend, want we hebben dus dubbele feestdagen. Maar ja dat hoort er dan bij.’
Binnenkort vertrekt de Jordanees weer terug naar zijn hotel in Gambia.


Ex-president Gambia liet wapens en munitie achter in privéwoning

Jammehs opvolger Adama Barrow na zijn terugkomst in de Gambiaanse hoofdstad Banjul. © epa.

31/01/17 – 02u00 Bron: Belga

De in Gambia ingezette troepen van de West-Afrikaanse Economische Gemeenschap (Ecowas) hebben de wapens en munitie die in een privéwoning van de voormalige president Yahya Jammeh gevonden werden, in beslag genomen. Dat kondigde het hoofd van het landenverbond, generaal Francois Ndiaye, aan.

Volgens het Ecowas-hoofd werden de wapens en munitie in beslag genomen in een huis van Jammeh, in zijn geboortedorp Kanilai, in het westen van het land. Om hoeveel wapentuig het ging of wanneer de ontdekking werd gedaan wilde hij niet kwijt. “Alle wapens en munitie zijn in beslag genomen door Ecowas. Dus er zal daar (in Kanilai, red.) niets gebeuren. De situatie is onder controle,” aldus Ndiaye, die benadrukte dat het Gambiaanse leger heel goed meewerkte.

Politieke crisis

De Ecowas-troepen werden gemobiliseerd om Yahya Jammeh te dwingen de macht af te staan aan Adama Barrow, die op 1 december de presidentsverkiezingen won. Jammeh was op dat moment meer dan 22 jaar aan de macht, en hoewel hij eerst zijn nederlaag toegaf maakte hij op 9 december een bocht. Het was de start van een politieke crisis die pas op 21 januari eindigde, toen Jammeh drie dagen na het aflopen van zijn ambtstermijn het land als balling verliet.

Barrow legde op 19 januari de eed af op de Gambiaanse ambassade in Senegal, waar hij verbleef omdat Ecowas vreesde voor zijn veiligheid. Op 26 januari keerde hij terug naar de Gambiaanse hoofdstad Banjul.