Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

Noodtoestand Gambia opgeheven, reisadvies versoepeld

Door Lianne van Veen op 27 januari 2017 om 13:15, in de categorie Boeken en Reisnieuws.

Een week geleden was het onrustig in Gambia. Oud-president Jammeh weigerde te vertrekken en andere landen in de regio dreigden met sancties. Nu is de president dan toch vertrokken en is het weer rustig in het land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Gambia dan ook versoepeld.

In december verloor Jammeh de verkiezingen. Adama Barrow was de nieuwe president, maar de oude president wilde niet wijken. Landen in de regio dreigden met afzetten en er waren al militairen in het land. De situatie was onrustig, de bevolking ging op de vlucht, de nieuwe president vertrok naar Senegal en de noodtoestand werd ingevoerd. Buitenlandse Zaken gaf een negatief reisadvies af en touroperators haalden alle toeristen weer terug naar Nederland.

Een week later is de president dan toch vertrokken en is de nieuwe president weer terug in het land. De noodtoestand is direct opgeheven en het is weer een beetje rustiger in het land. Het ministerie heeft het reisadvies nu versoepeld. Er geldt geen negatief reisadvies meer, maar het ministerie waarschuwt nog wel om alert te blijven en grote bijeenkomsten te mijden. Er zijn namelijk nog steeds Senegalese troepen in het land.

Corendon en TUI reizen weer naar Gambia. De eerste vluchten naar het land vertrekken op 1 februari vanaf Schiphol.


Nieuwe president Gambia schrapt ‘Islamitische’ uit de naam van het land

29 Januari 2017

Africa Updates. De nieuwe Gambiaanse president Adama Barrow heeft het woord ‘islamitische’ uit de officiële naam van het land verwijderd. Gambia is niet langer de Islamitische Republiek Gambia. Het woord werd toegevoegd door de voormalige president van het land, Yahya Jammeh, in 2015.


Gambiaanse ex-minister vast in Zwitserland om schenden mensenrechten

Foto: ANP
Gepubliceerd: 30 januari 2017 13:0730-01-17 13:07
Laatste update: 30 januari 2017 13:5930-01-17 13:59

Zwitserland heeft de voormalige Gambiaanse minister van Binnenlandse Zaken Ousman Sonko opgepakt. Hij zit vast op verdenking van het plegen van misdaden tegen de menselijkheid. Sonko had in Zwitserland asiel gevraagd.

De ex-bewindsman blijft zeker drie maanden in hechtenis voor het onderzoek, liet de Zwitserse justitie maandag weten.

IJveraars voor de mensenrechten zeggen dat Sonko onder de inmiddels afgetreden president Jammeh verantwoordelijk was voor foltering, executies en andere schendingen van de mensenrechten. Als minister (van 2006 tot 2016) zou hij jarenlang de elitetroepen hebben aangevoerd die dissidenten zonder mededogen vervolgden.

Vorig jaar had Sonko de wijk genomen naar het buitenland. Zijn verblijf in een Zwitsers asielzoekerscentrum kwam vorige week aan het licht door een tv-uitzending.