Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

President Gambia komt aan in thuisland na verblijf in Senegal om onrust

President Gambia komt aan in thuisland na Foto: AFP
Gepubliceerd: 26 januari 2017 18:1726-01-17 18:17

Laatste update: 26 januari 2017 21:1026-01-17 21:10
verblijf in Senegal om onrust

Adama Barrow, de nieuwe president van het Afrikaanse land Gambia, is donderdag aangekomen in zijn thuisland. Barrow verbleef in buurland Senegal vanwege problemen met de machtsoverdracht in Gambia.

Volgens ooggetuigen hebben duizenden Gambianen zich op de luchthaven van Banjul verzameld om de president welkom te heten.

Jammeh verloor op 1 december de verkiezingen van Barrow, maar weigerde op te stappen omdat de verkiezingen in zijn ogen oneerlijk waren verlopen. Hij eiste een onderzoek en riep vorige week dinsdag de noodtoestand uit voor een periode van drie maanden.

Erkenning

Verschillende West-Afrikaanse landen erkenden Barrow echter als winnaar van de verkiezingen, waarna hij op de Gambiaanse ambassade in Senegal werd benoemd als president. De Afrikaanse landen eisten dat Jammeh op zou stappen als president van Gambia en ze oefenden met steun van de Verenigde Naties (VN) politieke en militaire druk uit op Jammeh.

Jammeh besloot hierop uiteindelijk om zelf op te stappen en verliet Gambia op 21 januari voor zijn zelfverkozen ballingschap in Equatoriaal-Guinea.


President Barrow terug in Gambia

BANJUL (ANP/RTR) – De Gambiaanse president Adama Barrow is donderdag teruggekeerd in zijn land. Hij arriveerde in de hoofdstad Banjul, meldden ooggetuigen.

© Copyright ANP 2017 President Barrow terug in Gambia

Honderden mensen stonden langs de weg die van het vliegveld naar de hoofdstad leidt om hem te verwelkomen. Velen droegen T-shirts met een afbeelding van Barrow, bliezen op fluitjes, sloegen op trommels en zongen ,,Wij heten u welkom president, onze hoop, onze oplossing”, terwijl Senegalese militairen toekeken.

Barrow werd vorige week donderdag in de ambassade van Gambia in Senegal als president beëdigd. De beëdiging was uit nood in het buurland, omdat de vorige president Yayha Jammeh niet wilde aftreden. Jammeh vertrok uiteindelijk afgelopen zaterdagavond, nadat landen van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas hadden gedreigd het land binnen te vallen.

Uiteindelijk zijn de troepen toch het land binnengegaan om de weg vrij te maken voor de komst van Barrow. Eerder donderdag vroeg Barrow aan de West-Afrikaanse troepenmacht om nog zes maanden te blijven.


Gambianen klaar voor hun Barrow

© AP. President Barrow groet zijn landgenoten bij aankomst in Gambia.

Door: Seada Nourhussen − 27/01/17, 12:22

THUISKOMST President Adama Barrow keerde gisteren terug naar Gambia. Honderden landgenoten wachtten hem op. ‘Wij heten u welkom, onze hoop, onze oplossing.’

“Ik ben eindelijk thuis.” Iets na vijven gistermiddag stuurde de nieuwe Gambiaanse president Adama Barrow (51) er een opgeluchte tweet uit. Zijn kortstondige ballingschap in buurland Senegal zit er nu echt op. In net zo’n wit gewaad als zijn voorganger Jammeh landde hij in de hoofdstad Banjul.

Honderden landgenoten verwelkomden hun nieuwe leider daar bijna twee maanden nadat hij de verkiezingen had gewonnen in T-shirts met Barrows afbeelding. Ze bliezen op fluitjes, sloegen op trommels en zongen.

I am finally reunited with my fellow Gambians. #Gambia pic.twitter.com/DyO0H1DtOJ

Adama Barrow (@adama_barrow) 26 januari 2017

Barrow versloeg op 1 december president Yahya Jammeh, die Gambia 22 jaar in een ijzeren greep had. Na aanvankelijke acceptatie van zijn verlies, wat iedereen verbaasde, weigerde Jammeh op te stappen. De internationale gemeenschap schaarde zich achter Barrow, die op 19 januari in de ambassade van Gambia in buurland Senegal werd beëdigd tot president. Jammeh boog afgelopen weekend voor de internationale druk nadat militairen van het West-Afrikaanse verbond Ecowas Gambia binnenvielen.

Zo’n 2500 militairen uit Senegal zijn ook na Jammehs vertrek gebleven om de weg vrij te maken voor de komst van Barrow. Ze bewaken het presidentieel paleis, grensovergangen en het vliegveld, waar ze Barrow flankeerden. Opvallend is dat Barrow gisteren vanuit Senegal aan Ecowas vroeg of de troepenmacht nog zes maanden kan blijven. Wellicht vreest hij represailles van Jammehs presidentiële garde of het leger, dat tot de invasie van de Ecowas-militairen deels trouw bleef aan de ex-president. Beginnen met niks.

Jammeh zou hebben afgedwongen dat hij de 11 miljoen dollar die nog in de staatskas lag mee mocht nemen naar zijn nieuwe thuis in Equatoriaal-Guinea.

Vastgoedman Barrow, een nieuw gezicht op het politieke toneel, begint vanaf nul. De staatskas is vermoedelijk leeg, Jammeh zou hebben afgedwongen dat hij de 11 miljoen dollar die daar nog in lag mee mocht nemen naar zijn nieuwe thuis in Equatoriaal-Guinea. Een groot deel van Jammehs kabinetsleden heeft ontslag ingediend en sommigen zijn zelfs naar het buitenland gevlucht, net als 50.000 inwoners van het kleine land.

Met zijn oppositiecoalitie zal Barrow een nieuwe regering moeten vormen. De Gambianen hebben daar in ieder geval veel zin in na twee decennia onderdrukking.
“Wij heten u welkom president, onze hoop, onze oplossing”, scandeerden zij terwijl Senegalese militairen toekeken.