Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

Buitenlandse Zaken versoepelt reisadvies voor Gambia

Uit voorzorg werden alle Nederlandse toeristen door de reisorganisaties teruggehaald uit Gambia © REUTERS

Het risico op onrust in Gambia is niet helemaal weg, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar het West-Afrikaanse land niet meer af. Het ministerie heeft het officiële reisadvies, dat een belangrijke leidraad is voor reisorganisaties, vandaag versoepeld nu de machtsoverdracht vreedzaam verloopt.

Redactie 25-01-17, 18:17 Bron: ANP

Oud-president Yahya Jammeh koos afgelopen weekend eieren voor zijn geld. Hij besloot onder druk van andere landen uit de regio te vertrekken en het presidentschap over te laten aan Adama Barrow, van wie hij de presidentsverkiezingen heeft verloren.

Jammeh weigerde tot voor kort op te stappen. Daarop stuurden andere West-Afrikaanse landen duizenden militairen naar het kleine Gambia. Voor Buitenlandse Zaken waren de politieke crisis en de militaire dreiging aanleiding om reizen naar Gambia en dan met name de hoofdstad Banjul af te raden.

Vakantiegangers teruggehaald

Reisorganistaties haalden vorige week uit voorzorg in allerijl zo’n 1800 Nederlandse vakantiegangers terug uit het land. Nu de dreiging uit de lucht is, hoopt de toeristische industrie snel weer op gang te komen. Reisorganisatie TUI liet weten vanaf 1 februari weer naar Banjul te vliegen. Ook Corendon hervat dan de vluchten naar Gambia.

President Barrow, die de afgelopen tijd voor zijn veiligheid in buurland Senegal zat, komt naar verwachting donderdag terug naar Gambia. De noodtoestand is inmiddels opgeheven. Buitenlandse Zaken duidt de veiligheidssituatie nog wel aan met code geel. Reizigers krijgen het advies om alert te zijn, ontwikkelingen te volgen en grote bijeenkomsten te mijden.

TUI benadrukt vooral dat het rustig is gebleven. ‘De vriendelijke Gambianen zullen de vakantiegangers met open armen verwelkomen’, liet een woordvoerster weten.


Reisadvies Gambia versoepeld naar geel

Door: Belinda Meijers | 25 januari, 2017

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Gambia versoepeld naar ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s). Dinsdag werd de noodtoestand al ingetrokken. Het ministerie noemt de situatie rustig.

Er is echter nog wel risico op onrust en spanningen. BuZa vermeldt op haar website: ‘Wees alert en mijd grote bijeenkomsten. Houd bij verplaatsingen in het land rekening met de veiligheidssituatie en veiligheidscontroles bij checkpoints. Volg de ontwikkelingen. Bijvoorbeeld via het reisadvies, het nieuws en de sociale media. Houd contact met de reisorganisatie’.

Ex-president Jammeh heeft Gambia inmiddels verlaten. De nieuwe president Adama Barrow is nog niet in het land. Er zijn nog steeds Senegalese troepen in Gambia en de grens met Senegal wordt dagelijks gesloten tussen 19.00 en 07.00 uur.


Nieuwe president Gambia wil dat buitenlandse militairen blijven

26-01-17 16:11

President Barrow van Gambia heeft de internationale troepenmacht in zijn land gevraagd nog zes maanden te blijven. De hoogste VN-functionaris in de regio bracht die boodschap over aan de Ecowas-landen die de militairen leveren. Ecowas is de organisatie van West-Afrikaanse landen.

Enkele duizenden militairen uit Senegal, Ghana en Nigeria trokken vorige week het land binnen omdat Barrows voorganger Jammeh weigerde te vertrekken. Die verloor in december de verkiezingen, maar wilde met een beroep op stembusfraude de macht niet uit handen geven.

De militairen bewaken strategische plaatsen als het presidentieel paleis in de hoofdstad Banjul, grensovergangen met Senegal en Gambia’s haven en internationale vliegveld.

Barrow vandaag terug

Onder druk van de West-Afrikaanse coalitie verliet Jammeh zaterdagavond zijn land en vloog via Guinee naar Equatoriaal-Guinea. Hij is 22 jaar aan de macht geweest

Adama Barrow wachtte de ontwikkelingen de afgelopen dagen af in Gambia’s buurland Senegal. Daar werd hij donderdag al beëdigd. Hij zal later vandaag terugkeren naar Banjul.