Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

“Heel veel vraag naar Gambia”

Sharon Evers 2017-01-25

Nu het reisadvies naar Gambia is versoepeld, hervat TUI op 1 februari haar vluchten naar het Afrikaanse land. In totaal vliegt de reisorganisatie vijf keer per week (al dan niet in combinatie met Dakar of Kaapverdië) naar Gambia.

TUI merkt nog altijd veel belangstelling voor een zonvakantie in het land. “Er is heel veel vraag naar”, zegt Petra Kok (woordvoerder TUI Nederland) tegen TravelPro. “Het is fijn dat we het weer kunnen oppakken.”

TUI haalde vorige week 815 passagiers op vanuit Gambia, nadat het reisadvies werd aangescherpt naar ‘alleen noodzakelijke reizen’. “Deze vakantiegangers hadden niets dan lof voor de snelheid van handelen van TUI. Een veel gehoord geluid was dat zij zeer te doen hebben met de lokale bevolking, de Gambianen die zij moeten achterlaten en hun bron van inkomsten, toerisme, zien opdrogen”, aldus Kok. “Morgen is pas duidelijk of iedereen meegereisd is, maar we weten dat we een aantal mensen die alleen een ticket hebben geboekt niet hebben kunnen bereiken. Dat houden we nauwlettend in de gaten.”


Reisadvies voor Gambia versoepeld

Copyright ANP 2017 Reisadvies voor Gambia versoepeld

DEN HAAG (ANP) – Het risico op onrust in Gambia is niet helemaal weg, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar het West-Afrikaanse land niet meer af. Het ministerie heeft het officiële reisadvies, dat een belangrijke leidraad is voor reisorganisaties, woensdag versoepeld nu de machtsoverdracht vreedzaam verloopt.

Oud-president Yahya Jammeh koos afgelopen weekend eieren voor zijn geld. Hij besloot onder druk van andere landen uit de regio te vertrekken en het presidentschap over te laten aan Adama Barrow, van wie hij de presidentsverkiezingen heeft verloren. Jammeh weigerde tot voor kort op te stappen. Daarop stuurden andere West-Afrikaanse landen duizenden militairen naar het kleine Gambia.

Voor Buitenlandse Zaken waren de politieke crisis en de militaire dreiging aanleiding om reizen naar Gambia en dan met name de hoofdstad Banjul af te raden.