Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

Einde noodtoestand Gambia

Sharon Evers 2017-01-25

Sinds oud-president Jammeh Gambia heeft verlaten, lijkt de rust wedergekeerd. De noodtoestand is sinds vandaag weer ingetrokken en vele gevluchte Gambianen zijn teruggekeerd uit Senegal.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt het land nog niet veilig genoeg voor Nederlandse reizigers. “Dat de noodtoestand nu is opgeheven, is voor ons niet genoeg om het reisadvies aan te passen. We houden de situatie in het land nauwlettend in de gaten”, zegt een woordvoerder van het ministerie tegen NOS. Het reisadvies wordt aangepast, zodra de troepen zich terugtrekken en de nieuwe president is aangekomen. Het reisadvies voor Banjul is wel versoepeld, van rood (niet reizen) naar oranje (alleen noodzakelijke reizen).


Nieuwe leider Barrow keert morgen terug naar Gambia

President Barrow van Gambia AFP

De nieuwe president van Gambia, Adama Barrow, keert morgen terug naar zijn land om daar de regering op zich te nemen. Hij is al een week geleden geïnaugureerd, maar omdat zijn voorganger Jammeh weigerde op te stappen bleef Barrow noodgedwongen in buurland Senegal.

Barrow won in december de verkiezingen van Jammeh, die al 22 jaar aan de macht was in Gambia. In eerste instantie accepteerde Jammeh de uitslag, maar een week later eiste hij nieuwe verkiezingen omdat er gefraudeerd zou zijn.

Teugels strakker

Hij weigerde vervolgens de macht op te geven en riep de noodtoestand uit.
De landen in de regio stelden zich achter Barrow op en zetten Jammeh onder druk om op te stappen. Een internationale troepenmacht rukte op om de druk op te voeren.

Uiteindelijk gaf Jammeh dit weekend zijn verzet op, mogelijk nadat hij garanties voor zijn vrijheid en zijn bezittingen had gekregen. Hij heeft onderdak gevonden in Equatoriaal Guinea.

Barrow werd vorige week al in de ambassade van Gambia in buurland beëdigd. Hij heeft de afgelopen week een kabinet gevormd met daarin Fatoumata Tabajang als vicepresident. Zij heeft gezworen dat ze Jammeh voor het gerecht zal brengen. Hij zou een schrikbewind hebben gevoerd waarbij tegenstanders werden opgesloten, geslagen en vermoord.