Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

Centrale bank Gambia niet geplunderd

BANJUL (ANP/RTR) – De tegoeden van centrale bank van Gambia zijn ,,onaangeroerd”. Dat heeft de woordvoerder van president Adama Barrow maandag gezegd. De nieuwe leider had zondag de vrees uitgesproken dat de staatskluizen waren leeg gehaald door zijn voorganger Yahya Jammeh na diens verkiezingsnederlaag in december.

© Copyright ANP 2017 Centrale bank Gambia niet geplunderd

Een adviseur van Barrow zei eerder dat Jammeh, die 22 jaar aan de macht is geweest in het west-Afrikaanse land, omgerekend ruim 10 miljoen euro heeft meegenomen bij zijn gedwongen vertrek naar Equatoriaal Guinea. Dat zou volgens de gegevens van de wereldbank 1,2 procent van Gambia’s bruto binnenlands product van 2015 zijn.

Hoewel de financiële schade nu beperkt lijkt voor Gambia, hoeft Jammeh in ballingschap niet op een houtje te bijten. Hij zou zich tijdens zijn presidentschap, volgens mensenrechtenorganisaties gekenmerkt door het gevangen zetten, martelen en vermoorden van politieke tegenstanders, al gigantisch hebben verrijkt. De gevluchte alleenheerser bezit onder meer een wagenpark Rolls-Royces en een landgoed in een welvarende voorstad van Washington, D.C.


Noodtoestand in Gambia opgeheven

Door: Theo de Reus | 25 januari, 2017

De noodtoestand in Gambia is opgeheven. De nieuw gekozen president Adam Barrow bevindt zich nog wel in buurland Senegal, maar zal naar verwachting snel naar zijn land terugkeren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag handhaaft vooralsnog het reisadvies. Hierbij krijgen reizigers het advies om hoofdstad Banjul te mijden en de rest van het land alleen te bezoeken als het echt nodig is. Een woordvoerster van het ministerie verklaarde eerder al dat Buitenlandse Zaken wil wachten met versoepeling van het reisadvies tot de buitenlandse troepen het land hebben verlaten en de nieuwe president Barrow in het land is. Recent werd het reisadvies voor Banjul al afgeschaald van rood naar oranje.


wo 25/01/2017 – 05:25 Belga

De voormalige Gambiaanse president Yahya Jammeh is goed ontvangen in Equatoriaal-Guinea.

Zo bevestigde het land. Jammeh verliet Gambia zaterdagavond onder internationale druk, om in ballingschap te gaan.

“De president van Equatoriaal-Guinea, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo bracht de ministerraad op de hoogte van de staatsbeslissing om het voormalige staatshoofd van de republiek Gambia als politieke balling te ontvangen”, zo zei een woordvoerder van de regering.

“President Obiang overtuigde zijn vroegere ambtsgenoot ervan “elke gewapende confrontatie te vermijden”, voegde de woordvoerder toe. “Jammeh aanvaardde om naar de republiek Equatoriaal-Guinea te komen, een bevriend land dat hem alle garanties op veiligheid en een rustig verblijf zal bieden.”

De voormalige president verloor begin december van Adama Barrow, maar weigerde zijn nederlaag toe te geven. Zaterdag stemde hij er dan toch mee in om het land dat hij 22 jaar met ijzeren vuist leidde te verlaten.

Na een tussenstop van enkele uren in Guinee, vloog hij volgens de commandant van landenorganisatie ECOWAS naar Equatoriaal-Guinea. Dat land had dat nieuws echter nog niet bevestigd, en de oppositiepartijen lieten zich zondag nog erg negatief uit over het feit dat Equatoriaal-Guinea de “Gambiaanse dictator” wil opvangen.

De nieuwe Gambiaanse president Adama Barrow zal binnenkort terugkeren naar de Gambiaanse hoofdstad, nadat hij vrijdag de eed aflegde op de Gambiaanse ambassade in Dakar.