Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

Gambia: wachten op reisadvies van BZ

Door: Theo de Reus | 23 januari, 2017

TUI en Corendon wachten tot het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Gambia afschaalt voordat ze besluiten de vluchten op het Afrikaanse land te hervatten. Ingewijden verwachten dat dit pas halverwege deze week zal gebeuren, aangezien Nederland nooit vooroploopt bij versoepeling van het reisadvies.

Oud-president Yahja Jammeh heeft Gambia inmiddels verlaten. Dat gebeurde onder druk van buurlanden, die dreigden met een militaire interventie als Jammeh niet zou vertrekken. Na zijn vertrek trokken troepen van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas zondag alsnog hoofdstad Banjul binnen. Dit was bedoeld om de weg vrij te maken voor de nieuwe president Adam Barrow.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wacht met het afschalen van het reisadvies tot de buitenlandse troepen het land uit zijn. ‘Wanneer dat zal zijn, kunnen we nu nog niet inschatten’, zegt een woordvoerster desgevraagd.

TUI

‘We wachten inderdaad tot Buitenlandse Zaken het reisadvies aanpast. Dat is voor ons bepalend. Dan gaan we weer plannen wanneer we onze vluchten op Gambia hervatten’, zegt Petra Kok, communicatiemanager van TUI Nederland.

‘Tot het gewijzigde reisadvies gingen we zelfs vijf keer per week naar Banjul. Dat was twee keer sec Banjul en drie keer in combinatie met Dakar of de Kaapverdische Eilanden. Dat is onze winterfrequentie die we het liefst weer helemaal oppakken zodra het weer kan.’

Bij TUI konden klanten hun reis naar Gambia tot en met 31 januari kosteloos omboeken naar een andere bestemming of annuleren.

Corendon

Ook bij Corendon konden klanten hun vakantie naar Gambia kosteloos annuleren of omboeken naar een andere bestemming. Dat geldt voor reizen met een vertrekdatum binnen 30 dagen na aanscherping van het reisadvies (17 januari) voor Gambia.

‘Wij gaan ervan uit dat het reisadvies snel wordt aangepast en zullen naar verwachting vanaf 1 februari weer naar Gambia vliegen’, zegt Daisy Homoet-Mijnals, PR-manager van de Corendon Group. ‘Gambia wordt online alweer ontzettend goed geboekt. Het is een populaire bestemming.’

Corendon vliegt drie keer per week met de eigen airline naar Gambia. Deze zijn volgens haar goed bezet.


‘Gambia-vluchten volgende week hervat’

Vanaf 1 februari zijn er alweer toeristenvluchten van Schiphol naar Gambia. Corendon heeft de knoop vanmiddag doorgehakt nu de rust in het vakantieland is weergekeerd.

Dat bevestigt topman Atilay Uslu. ,,Omdat de machtsoverdracht alsnog vreedzaam is verlopen, is er niks meer aan de hand. Het negatieve reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zal naar verwachting nog deze week worden versoepeld”, zegt hij.

Afgelopen week werden zo’n 2.000 Nederlandse toeristen van Corendon en TUI halsoverkop uit Gambia geëvacueerd vanwege acuut gevaar op een burgeroorlog. Dat is met een sisser afgelopen, omdat de weggestemde president gisteren toch zijn biezen heeft gepakt.

Reiziger wachten op de luchthaven van Banjul op hun terugkeer naar Nederland tijdens de politieke onrust in Gambia

,,Gambia is met name in de winter een geliefde zonbestemming. Vandaag rekenen we op honderd nieuwe boekingen. Als het reisadvies is aangepast, verwachten we een stormloop”, aldus Uslu. De teruggehaalde reizigers zijn schadeloos gesteld.

TUI wil ook weer naar Banjul gaan vliegen, maar daar is op dit moment nog steeds code rood (niet reizen) van kracht. ,,Zodra dat is opgeheven, accepteren wij ook weer boekingen naar Gambia”, laat manager Petra Kok weten.

ANVR-reisbureaus merken nog altijd veel belangstelling van consumenten voor een zonvakantie in het West-Afrikaanse Gambia. Als er geen kink in de kabel komt, zijn er vanaf volgende week opnieuw dagelijkse vluchten vanaf Schiphol.