Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul

Repatriëring

Noodtoestand Gambiaanse hoofdstad Banjul.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlandse vakantiegangers om de Gambiaanse hoofdstad Banjul te mijden. Militairen probeerden gisternacht in het West-Afrikaanse land een staatsgreep te plegen en er zou in de hoofdstad worden geschoten. Wie er op dit moment aan de macht is, is niet duidelijk.
Een hoop onduidelijkheid dus over de situatie in Gambia, want is de coup daar nou wel of niet afgeslagen?

Schoten

Pieter Jan Kleiweg de Zwaan, de Nederlandse ambassadeur voor Gambia, schept op BNR vanuit Senegal wat duidelijkheid: “Vannacht rond half 4 zijn er in de hoofdstad Banjul schotenwisselingen gehoord. Vervolgens is het een tijd stil geweest en meteen daarna hebben de autoriteiten de hele hoofdstad afgegrendeld. Je kon er niet meer in of uit. Maar de exacte toedracht van de gebeurtenissen zijn nog steeds onduidelijk.”
Inmiddels is de rust weer teruggekeerd, gaat hij verder. “Vanochtend om 7 uur werd ik daarover geïnformeerd. Mijn eerste zorg is meteen uitgegaan naar de Nederlanders die daar zijn. Gambia is een bekende vakantiebestemming voor Nederlandse toeristen.”

Vliegveld open

Hij heeft niet gehoord dat er vanmiddag ook wordt geschoten. “De laatste berichten over duidelijke beschietingen waren vanochtend. Het vliegveld is ook open. Daar waren ook allerlei tegenstrijdige berichten over, maar het is niet gesloten. Er komen ook vliegtuigen aan vanuit Europa. Het verkeer van en naar Banjul is inmiddels ook genormaliseerd.”
Wie er achter zitten? Kleiweg de Zwaan: “Wat ik gehoord heb is dat er een aantal bannelingen is geweest, voormalige militairen van de presidentiële garde van president Jammeh, die dit gedaan zouden hebben. Maar ook daar heb ik geen bevestiging over. Wel is het zo dat de president van het land, die in 1994 zelf met een staatsgreep aan de macht is gekomen, op zijn Facebookpagina rept van een gewapende opstand tegen hem die inmiddels zou zijn geneutraliseerd.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlandse vakantiegangers om de Gambiaanse hoofdstad Banjul te mijden.
http://www.rsscockpit.com/tag/8040/nl/gambia.html
Eerste vliegtuig met Nederlanders geland na afgebroken reis Gambia

Foto: NU.nl/Sikko Debbenhof
Gepubliceerd: 18 januari 2017 14:2418-01-17 14:24Laatste update: 18 januari 2017 19:0518-01-17 19:05

Het eerste vliegtuig met Nederlandse vakantiegangers die hun vakantie in Gambia abrupt hebben afgebroken, is woensdag aangekomen op Schiphol. Het eerste toestel, een Boeing 777 met 299 passagiers, landde rond 17.00 uur op de luchthaven. De rest volgt in de avond en nacht. In totaal komen vijfhonderd Nederlanders woensdag terug.
Ze breken hun vakantie in het West-Afrikaanse land af nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies had aangescherpt. In Gambia is politieke onrust ontstaan, omdat president Yahya Jammeh de macht weigert over te dragen na verloren verkiezingen. Hij kondigde dinsdag de noodtoestand af.
Een woordvoerder van TUI zegt woensdag op Schiphol tegen NU.nl dat veiligheid voor hen voorop staat. “We hebben vijf vluchten per week naar Gambia in deze periode. We gaan er niet heenvliegen totdat het reisadvies aangepast wordt. Vanmorgen zou er een vlucht heengaan en die is ook gegaan, maar alleen om mensen weer terug te brengen in plaats van ze te brengen.”

TUI heeft, net als concurrent Corendon, vliegtuigen naar de hoofdstad Banjul gedirigeerd om vakantiegangers die terug naar huis willen op te halen.
Een reiziger vertelt tegen NU.nl dat ze heeft gekozen om terug te gaan ondanks dat ze zich wel veilig voelde in het land. “Je mag blijven, dan krijg je geen straf ofzo. Maar dan moet je het wel zelf uitzoeken als het wel uit de hand loopt. Ik heb geen seconde getwijfeld om te blijven.”
Een andere reiziger: “Vanochtend om 1.30 uur werd er op de kamer gebonkt, dat we om 6.30 uur op het vliegveld werden verwacht.”

Iedereen

”Bijna iedereen wil mee”, vertelde een woordvoerster van Corendon. ”Maar een enkeling wil blijven. Sommige mensen willen gewoon hun vakantie voortzetten.” Zij moeten zich er wel bewust van zijn dat hun reisverzekering vanaf nu ongeldig is, zegt de woordvoerder.
De onrust in Gambia beperkt zich vooralsnog tot het politieke toneel. ”Het is er heel rustig, horen wij.” Het risico bestaat echter dat dit niet zo blijft. Andere landen in de regio hebben al gedreigd met militair ingrijpen als Jammeh niet opgestapt. Zijn rivaal Adama Barrow zou eigenlijk donderdag beëdigd moeten worden.

Miljoen euro

Het Calamiteitenfonds, het garantiefonds voor reisorganisatoren, schat tot een miljoen euro te moeten uittrekken voor gedupeerde reizigers. In totaal worden volgens het fonds ongeveer 1.800 Nederlanders gerepatrieerd.
Naast klanten van TUI en Corendon gaat het om reizigers die via kleinere organisaties hebben geboekt, bevestigt het fonds berichtgeving van TravMagazine, een vakblad voor de reisbranche.
Naast de kosten voor het terughalen van de mensen, geeft het Calamiteitenfonds ook een vergoeding voor de vakantiedagen die de reizigers ter plekke eigenlijk nog tegoed hadden. In totaal schat de directeur van het fonds, Erik Jan Reuver, de kosten op ”vele tonnen tot een miljoen euro”.

Schatten

Het exacte bedrag is momenteel moeilijk in te schatten omdat hiervoor eerst zicht moet komen op het aantal vakantiedagen dat de gedupeerde reizigers nog tegoed hadden. De Reuver: ”Het schadebedrag dat wordt uitgekeerd is een evenredig deel van de reissom. Iemand die halverwege zijn vakantie van 1000 euro was, krijgt dus 500 euro terug.”
Het Calamiteitenfonds verkrijgt zijn middelen via klanten van bij het fonds aangesloten reisbureaus. Per boeking dragen zij 2,50 euro af aan de organisatie. Volgens de directeur is uitkering van de schadevergoeding voor Gambiagangers geen enkel probleem. ”We hebben in totaal 45 miljoen euro in kas.”