In Gambia zijn vandaag voor het eerst parlementsverkiezingen gehouden

In Gambia zijn vandaag voor het eerst parlementsverkiezingen gehouden na het vertrek van autocraat Yahya Jammeh, die meer dan twintig jaar aan de macht was in het West-Afrikaanse land.
Adama Barrow © AP

6/04/17 – 14u05 Bron: Belga

In Gambia zijn vandaag voor het eerst parlementsverkiezingen gehouden na het vertrek van autocraat Yahya Jammeh. Hij was meer dan twintig jaar aan de macht in het West-Afrikaanse land.

De Gambianen hebben de keuze uit 239 kandidaten van negen verschillende politieke partijen. Zij strijden om een van de 48 zitjes in het parlement.

De nieuwe president Adama Barrow, die in januari Jammeh afloste aan het hoofd van het land, kan daarnaast nog eens vijf extra zetels benoemen.
In Gambia leeft de hoop dat de verkiezing van een nieuw, goed functionerend parlement de ingeslagen weg naar democratie kan worden verdergezet.

Jammeh was 22 jaar lang president en regeerde met ijzeren hand.
Na de verkiezingsoverwinning van Barrow vorig jaar in december weigerde Jammeh zijn nederlaag te erkennen en zijn plek af te staan.
Er kwam zware internationale druk en een militaire interventie aan te pas vooraleer Jammeh Gambia verliet.

Jammeh vluchtte naar Guinee, maar niet voordat hij de staatskas van zijn land had geplunderd. Hij zou minstens 500 miljoen Dalasi (10,6 miljoen euro) van de Centrale Bank van Gambia gestolen hebben.