De Gambiaanse dictator Yahya Jammeh

De Gambiaanse dictator Yahya Jammeh, die zijn verkiezingsnederlaag in december niet wil aanvaarden, heeft twaalf ambassadeurs, onder wie die in België, ontslagen en teruggeroepen.
Yahya Jammeh in 2003

De Gambiaanse dictator Yahya Jammeh, die zijn verkiezingsnederlaag in december niet wil aanvaarden, heeft twaalf ambassadeurs ontslagen en teruggeroepen.

“Het gaat om ambassadeurs die de verkozen president Adama Barrow gefeliciteerd hadden met zijn overwinning”, zegt een bron binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het Franse persagentschap AFP.

Bij de presidentsverkiezingen op 1 december won Adama Barrow het van Jammeh.
De dictator erkende enkele dagen later zijn nederlaag, om later toch weer in te trekken.

Jammeh weigert de macht over te dragen aan Barrow, maar die laatste blijft volhouden dat hij op 19 januari ingezworen zal worden.
Jammeh is naar de rechtbank gestapt om de uitslag van de verkiezingen aan te vechten.

Nu zou de Gambiaanse dictator Yahya Jammeh dus besloten hebben om twaalf ambassadeurs terug te roepen.
Het gaat om België, de Verenigde Staten, de Verenigde Naties, China, Rusland, Groot-Brittannië, Turkije, Spanje, Senegal, Cuba, Guinee-Bissau en Ethiopië.
De diplomaten zouden eind december een brief hebben gestuurd naar Jammeh waarin ze hem vragen de macht af te staan.

Ondertussen werd bekend dat de staatshoofden Muhammadu Buhari van Nigeria, Ellen Johson Sirleaf van Liberia en oud-president John Dramani Mahama van Ghana. Zij zullen woensdag afreizen naar Gambia om Jammeh te overtuigen de verkiezingsresultaten te respecteren en de macht af te staan.
Dat doen ze in opdracht van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, zo heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Nigeria gezegd.